Presentatie kwijt

by Rikkert Walbeek on 11 December, 2007

Gisterenavond zat ik Friends op televisie te kijken, een oude aflevering. Ross moest voor een seminar als key-note speaker optreden. Op zijn hotelkamer was hij zijn presentatie (powerpoint?) aan het voorbereiden op zijn laptop.

Toen crashte zijn laptop en ontstond er een probleem. Ross was, naar eigen zegge, niet in staat zijn te geven nu zijn presentatie ‘weg’ was.

Friends is een comedy, maar hoe vaak gebeurt dit in de praktijk? Vaak, is het antwoord. Maar hoe kan het dat als je net een presentatie hebt gemaakt in powerpoint, je niet meer weet wat je hebt gemaakt?

Velen besteden uren aan het maken van allemaal mooie slides. Als je daarmee klaar bent dan kun je jezelf toch wel herinneren wat je hebt gemaakt. Of wat je wilde gaan presenteren?

Powerpoint zou niet meer dan een hulpmiddel mogen zijn. Als je laptop crasht, of je om wat voor oorzaak dan ook je powerpoint presentatie niet kunt gebruiken, betekent dat toch niet dat je niet meer kunt presenteren?

Toch gebruiken velen hun slides nog steeds als ‘geheugensteuntje’ voor zichzelf. In plaats als visuele ondersteuning voor het publiek. Persoonlijk vind ik niets mooier dan iemand die presenteert zonder hulpmiddelen. Gewoon uit het blote hoofd. Dat klinkt veel natuurlijker en daardoor komt de boodschap (bij mij in ieder geval) veel beter over.

Hoe het met Ross is afgelopen? Uiteindelijk kon een vriendin zich nog wel herinneren wat hij wilde presenteren en hebben ze samen de presentatie opnieuw gemaakt.

Edo van Santen December 11, 2007 at 19:16

Zoals mijn maatje Remco Claassen altijd zei, waarom zou je het podium delen met iets dat meer licht geeft dan jij?
Kortom: GEEN Powerpoint, je verzwakt je boodschap daar alleen maar mee

Rikkert Walbeek December 11, 2007 at 20:28

De spijker op z’n kop Edo. Mooie uitspraak van Remco Claassen.

groet, Rikkert

Remco Claassen February 5, 2008 at 22:34

Nog eentje dan…

“Als je een beetje trillerig bent, gebruik dan geen laserpen”

RC

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: