Aandacht en Interesse

by Rikkert Walbeek on 15 January, 2009

Mijn artikel over oprechte interesse heeft nogal wat reacties opgeleverd. In dat artikel haalde ik een oud artikel aan over onvoorwaardelijke aandacht. Er lijkt wat onduidelijkheid te zijn over deze twee begrippen.

In mijn optiek zijn aandacht en interesse twee verschillende zaken. Van Dale geeft bij beide weliswaar aan als verklaring ‘belangstelling’. Maar bij interesse ook nog eens de betekenis ‘datgene wat iemand boeit’. En daar zit ‘m het grote verschil.

Interesse komt namelijk van binnenuit. Interesse is datgene wat je echt bezighoudt. Aandacht is meer een ‘uiting’.

Voorbeeld, dat maakt inzichten vaak makkelijker. Ik heb als vader oprechte interesse in mijn kinderen. Maar ik heb niet altijd (onvoorwaardelijke) aandacht voor hen.

Interesse in iemand betekent dan dus dat je ‘iets’ voelt bij die persoon. Dat je echt wilt weten wat die persoon bezig houdt en drijft.

Aandacht betekent dat je je gedachten wel bij iemand hebt maar niet per definitie ook je hart. Je luistert dus goed naar iemand, kijkt die persoon aan en neemt alle signalen in je op. Dat is onvoorwaardelijke aandacht.

Die persoon zal merken dat je 1 en al oor bent. Dat je met je hele lijf naar hem/haar ‘luistert’. Dat is bijzonder prettig, als iemand echt aandacht voor je heeft. Dus wat er ook gebeurt, die persoon blijft volledig gefocust op jou. Dat werkt verslavend!

Maar die onvoorwaardelijke aandacht hoeft niet per definitie te betekenen dat die persoon ook oprecht in jou is geïnteresseerd.  En andersom kan iemand heel erg in jou geïnteresseerd zijn en toch even niet de volle aandacht voor je hebben.

Oprechte interesse is in mijn optiek dus iets dat ‘tijdloos’ is, niet gebonden aan het moment. Het is ook iets dat van binnenuit komt. En is iets dat je niet kunt ‘spelen’.
Onvoorwaardelijke aandacht is een ‘moment opname’. Dit is ook te ‘spelen’, mocht je dat al willen.

B.den Uijl January 15, 2009 at 22:40

DE SPIJKER OP DE KOP ! prima verwoord ! dankdank driewerf dank.
Ik heb bij je vorig stuk ook de Dikke vanDale gepakt (even checken of ik nou echt gek was). Oprecht heeft met een puurheid / echtheid te maken die m.i. (inderdaad…) niet te ‘spelen’ en volgens mij ook niet te leren is.
Aandacht / focus..ja, dat wel

Rikkert Walbeek January 16, 2009 at 7:00

Dank voor compliment.

groet, Rikkert

Arno Diepeveen January 16, 2009 at 13:50

Hoi Rikkert,

Beetje semantische discussie, maar enfin. Doe ik ook gewoon aan mee…

Ik ga met je redenering mee tot het punt dat je zegt dat aandacht een uiting is van interesse. Helemaal mee eens.

Daarna haak ik af. Voorbeeld: je kinderen weten dat je oprecht in ze geïnteresseerd bent, juist omdat je ze op belangrijke momenten onvoorwaardelijke aandacht geeft. Als je helemaal stopt met aandacht geven (je interesse uiten), kun je ook niet meer spreken van interesse.

Interesse is daarom in mijn ogen niet tijdloos.

Daarnaast denk ik dat onvoorwaardelijke aandacht nooit gespeeld kan zijn. If so, is het voorwaardelijke aandacht, meestal voor jezelf.

Misschien gaat het hier meer om de betekenis van oprecht en onvoorwaardelijk dan om interesse en aandacht?

Cheers!

Arno

Rikkert Walbeek January 16, 2009 at 13:59

Scherp Arno.

Met tijdloos bedoelde ik ook niet ‘tot in den eeuwigheid’. Ik bedoelde dat interesse niet iets is van het moment.

Eens dat gespeelde aandacht, aandacht voor jezelf is. Waarmee ook gezegd dat aandacht dus gespeeld kan zijn.

groet, Rikkert

Remco Rijnhart January 16, 2009 at 14:05

Goede analyse van beide begrippen, geen speld tussen te krijgen. De vraag die meteen in mij opkomt is, wat is nodig om succesvol te kunnen verkopen? Is onvoorwaardelijke aandacht voldoende of helpt het als een verkoper oprecht geïnteresseerd is in de persoon tegenover hem en wat deze persoon bezig houdt?

In gesprekken met potentiële verkopers vraag ik altijd wat hun motiveert, soms krijg ik als antwoord dat ze het leuk vinden om met mensen om te gaan en te helpen met de problemen die ze hebben. Mag ik dit doorvertalen als het hebben van oprechte interesse en denk je dat dit helpt om succesvol te verkopen? (succes in de definitie dat zowel de klant als de leverancier winst behalen bij de deal)

Rikkert Walbeek January 16, 2009 at 14:13

Remco, verkopers die graag met mensen om willen gaan….. tja: http://www.salesiseenvak.nl/bejaardentehuis/

groet, Rikkert

Arno Diepeveen January 16, 2009 at 14:15

Iets spelen is net doen alsof.

Ik kan net doen alsof ik in je geïnteresseerd ben (met gespeelde aandacht) maar rock bottom betekent dat dat ik alles behalve in je geïnteresseerd ben.

Waarmee ik mijn betoog graag af wil sluiten (want er is een klant die om mijn aandacht vraagt) met: alles wat je speelt is fake; gespeelde aandacht is dus geen aandacht (voor de ander).

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: