Aanjager

by Rikkert Walbeek on 20 September, 2012

Aanjager in het salesteamEen salesteam dat in balans is functioneert beter als team. Met die balans bedoel ik in deze dat de persoonlijkheden van de verschillende verkopers goed bij elkaar moeten passen. Primair is dat de taak van het salesmanagement.

Een belangrijk spil in een salesteam is de aanjager. Deze rol bespreek ik in deze blogpost. De aanjager in het salesteam is die ene verkoper die de rest van het team op sleeptouw neemt. Het hoeft niet per definitie de beste of best presterende verkoper te zijn.

De aanjager is die persoon die de anderen motiveert zonder dat dit motiveren een bewuste activiteit  is. Het is die persoon die ogenschijnlijk over een onuitputtelijke bron energie beschikt. Die verkoper die altijd onderweg is maar op belangrijke momenten altijd op kantoor is.

Het gaat om die persoon die tijdens de salesmeeting die ene kritische vraag stelt. Zo nu en dan een grap maakt om het luchtig te houden. Maar ook de persoon die het opneemt voor de verkoper die ‘even niet lekker gaat’.

Het is die verkoper die bij het afkondigen van een nieuwe verkoopactie direct iedereen begint te mobiliseren. De verkoper die altijd wel een praktijkvoorbeeld heeft en wil delen. Degene die nooit te beroerd is een ander even (uit de brand) te helpen.

Ik heb het over die verkoper die zelfs als het wat minder gaat de positieve kanten benoemt. Die artikelen over sales verspreidt onder de collega’s. Degene die op vrijdagmiddag het kratje bier haalt.

De aanjager speelt een cruciale rol in het team. Haar of zijn invloed is onmiskenbaar, hoewel deze vaak pas wordt gezien als die persoon is vertrokken. Ik noemde al dat het niet per definitie de allerbeste verkoper hoeft te zijn. Hoewel je ze meestal wel terugvindt in de bovenste regionen van de omzet-overzichten.

Als salesmanager heb je in je team absoluut een aanjager nodig. Sommige salesmanagers hebben daar een beetje moeite mee. Sommigen zien hen namelijk als bedreiging. Terecht, want aanjagers zijn soms veel belangrijker voor het team dan de salesmanager zelf.

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: