Sales weten allemaal dat je geen aannames moet doen. Vragen, vragen en nog eens vragen. En dan nog steeds doen we allemaal aannames. Maar tijdens een salesgesprek zou je daar extra scherp op moeten zijn en aannames zoveel mogelijk moeten zien te voorkomen.
Een mooi voorbeeld van waar een verkeerde aanname toe kan leiden is de volgende sketch van Youp van ’t Hek. Ik heb het even in mijn eigen woorden samengevat:
Youp komt in de telefoonwinkel van een grote telecom keten. Aan de balie vertelt Youp dat hij zijn telefoonnummer wil verhuizen. Waarop de medewerker zegt: “Ah, u gaat verhuizen. Gefeliciteerd!†Waarop Youp antwoordt: “Ja, ik ben failliet en moet kleiner…â€.
Een typisch geval van een aanname die verkeerd uitpakt. Natuurlijk betreft het hier een sketch. Maar het zou zomaar echt kunnen zijn gebeurd……
Elke keer als ik over aannames spreek en uitleg waarom ze niet moeten worden gedaan haal ik dit voorbeeld aan. Iedereen snapt dan direct waar een verkeerde aanname toe kan leiden. En hopelijk zet het ons allen ertoe aan weer (even) extra scherp te zijn op het doen ervan. Of is dat ook een aanname?
Â
Aannames zijn zeker gevaarlijk, lees het volgende verhaaltje eens:
Het is woensdagavond, laat, zo tegen de klok van twaalf. In het Twentse Nijverdal gaan de meeste kroegen sluiten. Er komt een gewapende man het bruincafe binnen terwijl de barjuffrouw de laatste krukken op de bar plaatst. Er wordt een graai in de kassa gedaan waarna de gewapende man schrikt van de deur die achter hem dichtslaat. ‘Politie!’ wordt er geroepen.’ waarna de man mee wordt genomen naar het politiebureau.
Beantwoord de volgende vragen:
Vraag 1. Het cafe was leeg toen de gewapende man het cafe binnen kwam.
Vraag 2. Er was een mannelijke overvaller.
Vraag 3. De man graait geld uit de kassa.
Vraag 4. Er wordt een man aangehouden en meegenomen naar het bureau.
En dan pas de antwoorden:
Antw 1. Nee, het cafe hoeft helemaal niet leeg te zijn.
Antw 2. Wie zegt dat het uberhaubt een overval was?
Antw 3. Nee hoor, dat kan de barjuffrouw ook gedaan hebben.
Antw 4. Wie zegt dat er een aanhouding is? Wie zegt dat de ‘gewapende man’ niet de politieagent is en de man die binnenkomt zijn collega die samen weer vertrekken naar het bureau?
Dit voorbeeld wordt gebruikt bij de Hogeschool Windesheim om duidelijk te maken hoe snel mensen aannames doen.
Mooie aanvulling Dennis! Een mooi voorbeeld inderdaad.
groet, Rikkert
Voor degenen die hem nog niet kennen:
If you assume, you make an ASS out of U and ME
groet ,
Ger de Bruijn
Assumptions, the mother of all fuckups
Comments on this entry are closed.