AU!

by Rikkert Walbeek on 4 August, 2006

Van de week werd ik telefonisch benaderd door een account manager die me een online dienst probeerde te verkopen. Hoewel ze haar vak op zich prima verstond vielen me toch wat zaken op die ik graag wil delen.

Een maand eerder was ik al door een collega van haar gebeld met hetzelfde verhaal. Toen ik dat aangaf vertelde ze me dat die nieuw was en een beetje onder haar duiven aan het schieten was. Ik was haar klant vertelde ze trots. Dat verbaasde mij, ik heb nog nooit zaken met hen gedaan. Dus ik zou mezelf (nog) geen klant willen noemen. Maar afijn, vervolgens vroeg ze me wat ik met haar collega had besproken.

Ik vroeg weer of dat dan niet in haar systeem stond. Niet zo’n gekke vraag, toch? Maar blijkbaar was er niets vastgelegd. Of ik ‘mijn verhaal’ nog eens wilde doen.
Omdat ze haar werk best goed deed heb ik nogmaals verteld nu geen interesse te hebben maar later dit jaar wellicht wel. Of ze dan nog eens terug kon bellen. Dat kon.

Vervolgens verteld ze me dat ik als introductie wel eens vrijblijvend gebruik kan maken van de dienst. Op mijn vraag of dat gratis is antwoordt ze dat zij dat, dat echt niet kan. Ik geef toch ook nooit iets gratis weg. Jawel hoor, antwoord ik, soms wel om daarmee goodwill bij een potentiële klant te kweken.

Daar kon ze echt niet aan beginnen, ze zijn een kwaliteitsbedrijf en kunnen dus niets gratis geven. AU!

Toen heb ik haar een gratis tip gegeven. Heb haar verteld dat ze nu impliciet verteld dat een kwaliteitsbedrijf geen gratis zaken weggeeft en dat ik dus geen kwaliteitsbedrijf heb omdat ik wel eens iets gratis weggeef.

Gelukkig pikte ze het heel sportief op en mag ze nog steeds terugbellen later dit jaar. Maar de tip uit dit verhaal is dat je dus heel voorzichtig moet zijn met uitspraken richting een (potentiële) klant.

Vergelijkbaar met dit verhaal, maar een situatie is de volgende:
De sales verteld de (potentiële) klant dat zijn concurrent waar die (potentiële) klant mee werkt niet zo goed is. Hier wordt du ook verteld dat de klant geen goede leveranciers kan selecteren of dat de klant geen juiste beslissingen kan nemen.

Heel gevaarlijk allemaal. Kan in de praktijk ook desastreus werken op het resultaat van je sales inspanningen. Dus denk goed na voordat je dergelijke uitspraken doet.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: