Boek: Corporate storytelling

by Rikkert Walbeek on 30 October, 2009

Corporate storytelling

Peter van der Wijk beschrijft in zijn boek Corporate storytelling hoe verhalen vertellen bij kan dragen aan betere communicatie. De belevenis rondom een bedrijf, product of een merk wordt steeds belangrijker voor klanten. Klanten kopen producten die aansluiten bij hun eigen gevoel van belevenis.

Voor sales is het daarmee belangrijk om in een sales cyclus deze beleving ook aan te spreken. Verhalen vertellen is hiervoor het aangewezen instrument. Authenticiteit is de sleutel tot succesvolle storytelling.

Als wij als sales nu eens wat minder platte feiten en harde cijfers zouden presenteren en wat meer verhalen zouden vertellen dan zouden veel klanten vaker en langer naar ons willen luisteren.

Ik luister zelf namelijk ook veel liever naar een verhaal dan naar een opsomming van feiten. Giet je salespitch dus in een mooi maar wel echt verhaal. Wedden dat je daar veel meer succes meet gaat hebben? En het is nog leuker ook!

ingeborg van meggelen October 30, 2009 at 11:27

klopt helemaal, lees ook boek de plakfaktor van Dan en Chip Heath maar, die hebben het er ook over.

laatst was ik op bal der belofte en mocht uitbeelden wie ik in 2015 wilde zijn, wow.

ik kwam met een mooie grote groene hoed voorzien van ‘diamanten en briljanten” en magenta roze vleugels op mijn rug.

groen om de buitenlucht te laten voelen, het nieuwe gras te kunnen ruiken, je hart te volgen, de briljanten vertegenwoordigen de mensen die ik ben tegengekomen en de schitteringen daarin laten de vele facetten van ze zien die tot bloei zijn gekomen of nog uit mogen komen.

de magenta vleugels doe ik zelf graag om maar ik neem ook graag mensen mee om even uit dagelijkse sleur te komen en van een afstand te kijken naar wie ze zijn en wat ze doen en hoe relevant is dan alles wat je doet of wilt..leef je wel je PASSIE?
magenta als kleur om meer dan 150% ergens voor te gaan en out of the box te gaan…

heerlijk om dit hier zo weer neer te mogen schrijven, dit spreekt voor mij veel meer dan alles dingen omschrijven die ik ook doe.

gr ingeborg

ps de website netwerkenisleuk gaat nog gevuld worden, maar de naam past zo bij mij…help je me mee?

Casper October 30, 2009 at 11:28

Dit is absoluut waar!

Ikzelf ben hier nu ongeveer een jaar mee bezig. Hierbij probeer ik een persoonlijk verhaal te koppelen aan één van de USP’s van mijn bedrijf. Het persoonlijke verhaal blijft hangen terwijl het voor klant moeilijker is om de USP’s van de verschillende leveranciers te onthouden.

Ook ben ik dit gaan toepassen op mijn salespitch. Voorheen vertelde ik het verhaal van mijn bedrijf maar nu ben ik in staat om de klant te sturen richting de elementen van mijn pitch. het voordeel hiervan is dat het een echt gesprek wordt en geen salesgesprek. Nu gebeurt het vrijwel automatisch dat de klant zelf de vertaalslag maakt van onze USP’s naar zijn organisatie.

Een jaar geleden wist ik niet zo goed wat ik hiermee aan moest maar nu zie ik dat het mijn gesprekken naar een hoger niveau heeft getild!

Rikkert Walbeek October 30, 2009 at 11:33

Dank beide voor mooie aanvulling!

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: