Boek: Succesvol inschrijven op aanbestedingen

by Rikkert Walbeek on 12 October, 2012

Succesvol inschrijven op aanbestedingen - Jessica van der BurgJessica van der Burg leverde onlangs dit, nogal saai klinkende, boek af. Persoonlijk had ik nooit het geduld voor aanbestedingen. Alleen de gedachte al aan al die stapels papier en formaliteiten. Wat een gedoe zeg. En over dat hele saaie proces is er nu een boek? Ik kon bijna niet wachten.

Maar goed, jaarlijks besteedt de overheid ruim 18 miljard euro aan. Dat geeft op z’n minst te denken. En zo saai is 18 miljard aan opdrachten nu ook weer niet. Tegennatuurlijk ben ik dus in het boek begonnen.

Het boek beschrijft hoe aanbestedingsprocedures in z’n werk gaan. Uit welke stappen ze bestaan en hoe je deze stappen zo optimaal mogelijk invult. Het is vooral een praktisch boek. Begrijpelijk en makkelijks leesbaar geschreven. Een must-read voor elke sales die overheidsinstellingen tussen haar of zijn potentiële klanten heeft zitten.

Het boek geeft in ieder geval het inzicht dat een aanbesteding een haalbaar verhaal is. Maar ook dat een aanbesteding een gedegen aanpak vereist, een strategie en goede coördinatie.

In het voorlaatste hoofdstuk wordt dieper ingegaan op de specifieke inbreng van de verkoper in kwestie. Wat kun jij als sales toevoegen om de aanbesteding jouw kant op te buigen. Hoe belangrijk relaties zijn gedurende het aanbestedingproces en welke rol je hierin als sales speelt.

De belangrijkste tip is dat zelfs als je de aanbesteding niet gegund krijgt er vaak wel relaties zijn gelegd die niet zelden alsnog tot business leiden! Dat had ik nog nooit zo bekeken.

 

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: