Dat is snel

by Rikkert Walbeek on 3 February, 2009

Onlangs ontvingen wij een spontane aanvraag voor onze dienstverlening. Dat is mooi, zo’n spontane aanvraag. Een potentieel geïnteresseerde klant heeft zelf onze website gevonden en daar zelf z’n gegevens achtergelaten met het verzoek om meer informatie.

Deze organisatie geeft dus zelf aan mogelijk interesse te hebben. Dus wij nemen direct contact met hen op. Direct? Niet helemaal. Eerst kijken we even wie het betreft. We zoeken op internet even de betreffende website erbij.

We onderzoeken kort en bondig wat dit bedrijf doet en waar ze zich op richten. We willen tenslotte wel zo goed als mogelijk beslagen ten ijs komen. Hoe stom is het om niet even snel te checken welk bedrijf het betreft?

Binnen twee uur na de aanvraag hebben we de betreffende persoon aan de telefoon en inventariseren we wat zij willen en hoe wij hen daarbij kunnen helpen. We maken een afspraak om zaken gedetailleerd door te spreken en zij sturen ons daaraan voorafgaand alvast wat informatie toe.

Toen we een week laten met hen om tafel zaten bleek dat van de 5 partijen die zij hadden aangeschreven er 2 nog helemaal niet hadden gereageerd. 1 had de dag erna gebeld en 1 pas 4 dagen later.

Wij hadden het in hun ogen meer dan uitstekend gedaan door dezelfde dag te bellen en ook nog eens enigszins voorbereid te zijn. Waarop ik hen aangaf dat dit toch normaal is. Dat ze dat toch van een salesorganisatie mogen verwachten.

Hoe kunnen wij hen nu ‘verkopen’ dat wij ze kunnen helpen met het werven van nieuwe klanten als we zelf niet eens fatsoenlijk met spontane aanvragen om kunnen gaan?

Dat is toch een ‘no-brainer’, of niet? Niet dus! Blijkbaar. Hoe kan het toch dat bedrijven zo onzorgvuldig omgaan met (spontane) leads? Los van het feit dat het commercieel niet zo handig is vraag ik me ook nog eens af hoe het zit met het (zakelijk) fatsoen?

Maar ja, misschien doen zij het vele malen beter dan mijn organisatie en kunnen zij het zich permitteren om leads te laten lopen…

BJ den Uijl February 4, 2009 at 9:21

Practice What You Preach !
hoe simpel kan het inderdaad zijn.
Ik moet zeggen dat ik het ook een behoorlijk afknapper vind als dit niet gebezigd wordt.
Een callcenter-directeur die de telefoon opneemt met een hap brood in zijn mik (“want we kennen elkaar toch”…huh ?)…. laat maar

Rikkert Walbeek February 4, 2009 at 9:35

Het is inderdaad ook zo simpel.

Hap brood in mond…. Tja, dat is ook een goeie 😉

groet, Rikkert

BJ den Uijl February 4, 2009 at 9:51

Wij krijgen overigens erg leuke reacties n.a.v. de ‘Bel me nu’-knop onze site.
Je kan je dan niet altijd voorbereiden omdat niet altijd duidelijk is waarom men gebeld wilt worden maar… het werkt wel.

Zo zijn er ook sites waarop je aan kan geven op welk tijdstip je gebeld wenst te worden. DAT beloofd helemaal een superservice. Werkt het niet, dan is het wel in gelijke mate een afknapper.
Zeker als je op een ander tijdstip (een dag later) teruggebeld wordt door ‘iemand’ die ook nogeens niet om kan gaan met de opmerking dat hij een dag te laat is.

Rikkert Walbeek February 4, 2009 at 10:04

😉
Mooie aanvulling.

groet, Rikkert

Michel Hoetmer February 4, 2009 at 12:39

Goed om er weer eens aandacht aan te besteden. But what’s new? In 2004 schreef ik al een serie artikelen omtrent misvattingen over leads. Daarin signaleerde ik hetzelfde verschijnsel. Uit onderzoek van de Aberdeen Group bleek dat 80% van de vooral dienstverlenende bedrijven niet goed of helemaal niet opvolgt. Zie dze link:

http://www.salesquest.nl/misvatting_4.htm

Rikkert Walbeek February 4, 2009 at 13:04

Goede aanvulling Michel.
Eens dat het niet iets is van deze tijd.

groet, Rikkert

Kor de Boer February 9, 2009 at 19:57

Het is zeker raar, wij zitten dan in een iets andere markt maar toch hier een berichtje van hoe wij dit doen en hoe anderen dit ook prima kunnen doen om hun uitstraling te verbeteren.
komt ie dan!

Wij bij SalesProfs garanderen dat iedereen die voor 17:00 reageerd op een werkdag diezelfde dag nog contact heeft met ons. en na 17:00 in ieder geval de volgende werkdag voor 10:00 dit gaat op voor klanten en kandidaten.

Lijkt me niet te moeilijk voor een organisatie toch?

Martien Gerrits March 2, 2009 at 16:12

Tja je op de hoogte stellen van de activiteiten is een must, en een kleine moeite bovendien. Ik ben zelf al 15 jaar actief in de commercie en ik merk iedere keer weer dat de klant het bijzonder prettig vindt als je zijn business begrijpt.

Direct opvolgen is belangrijk dat blijkt wel weer, andere partijen doen dat vaak niet. Het gekke is dat sommige eindgebuikers daar toch genoegen mee nemen en rustig een week wachten om toch een offerte binnen te krijgen. Duidelijk is dat je met een snelle reactie een streeepje voor hebt.

Lead generatie is een verhaal apart. Natuurlijk zijn dit mooie leads, bedrijven die vragen om geholpen te worden. Ik maak dat niet vaak mee moet ik eerlijk zegegn. Vaak is het sleuren aan de telefoon, cold- canvassing. De kunst is om meerdere bronnen voor leads aan te boren via een goed marketing beleid en met andere instellingen partneren die aanvullend op je eigen bedrijf acteren, zo kan je je bereik als Sales man vergroten.

Rikkert Walbeek March 2, 2009 at 16:51

Dank voor je aanvulling Martien.

groet Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: