De zomer komt eraan!

by Rikkert Walbeek on 16 April, 2007

zomer.bmpTja, en dan zeggen veel mensen dat alles in sales land stil komt te liggen…..
Dat lijkt me onzin. Maar toch leven velen in de veronderstelling dat gedurende de maanden juli-augustus er niets is te doen op commercieel gebied. Want dat is iedereen op vakantie.

Ik weet niet hoeveel mensen u kent die 2 maanden op vakantie zijn? Ik niet veel in ieder geval. Dus het is waanzin om te veronderstellen dat er gedurende de zomerperiode niets gebeurd.

Nu weet ik best dat het gedurende de zomermaanden wat lastiger is om mensen te pakken te krijgen. Maar gemiddeld zijn mensen 3 weken op vakantie. Dus dan blijven er dus 5 weken over om afspraken met ze te maken,

Wat wel vertraging oploopt zijn de beslissingsprocessen. Zeker als er meer mensen beslissen over een investering. Veelal zie je dat bij bedrijven de MT-leden ‘gespreid’ op vakantie gaan. Dat betekent dat besluiten die het gehele MT moet nemen niet meer worden genomen tijdens de zomermaanden. Maar juist ervoor, of erna. Zaak dus om lopende salescycles goed in te schatten of ze kunnen worden afgerond voor de zomer. Juni is van oudsher een maand waarin nog vele investeringsvoorstellen worden goedgekeurd!

Je moet niet wachten tot juni om lopende offertes nog getekend te krijgen. Maar ga nu alvast met die klanten om de tafel om de mogelijkheden te bespreken om tot afronden voor de zomer te komen. Pipeline management met een duur woord.

Tevens leent de zomer zich uitstekend om wat cold calling te doen. Velen zullen zeggen van juist niet want er is toch niemand. Ik zeg altijd juist wel. Er zijn misschien wat minder mensen, maar die er wel zijn hebben het doorgaans wat minder druk. En staan daardoor wat makkelijker open voor een gesprek.

Ook is de zomer een mooie tijd om een met klanten te gaan lunchen. Of gaan eens een borrel met ze drinken. Trek je contactpersoon uit zijn vertrouwde omgeving. Op een terras blijken gesprekken vaak een leukere en interessantere wending te nemen. Ook een mooie manier om je persoonlijke band te verstevigen.

Maar als je optimaal gebruik wilt maken van de zomer is het wel zaak dat nu alvast in te gaan plannen. Doe je dat goed dan houd je in de regel zelfs tijd over om zelf ook eens een terrasje te pakken met collega’s. Goed voor de teamsfeer. De boog mag af en toe best ook eens minder gespannen staan. Zeker op een mooie zomerse dag…….

Bas van de Haterd April 16, 2007 at 8:57

Vroeguhr (in de tijd van de batavieren zeiden wij altijd), toen ik nog account manager was, vond ik de zomer altijd ideaal voor lead generatie. Hoewel je inderdaad veel ‘nee die is er niet’ reacties kreeg, waren de mensen die er wel waren vaak goed aanspreekbaar en hadden ze de tijd voor je. Ook niet onbelangrijk, je had een kans om vast de band met de secretaresse op te bouwen (waar je hier eerder over sprak). Met opmerkingen als ‘goh, die heeft het beter bekenen dan wij’ leg je toch meteen een band aan 🙂

En inderdaad, ideaal om eens wat zomer events te bezoeken, klanten uitgebreid mee uit lunchen te nemen op een mooi terras, etc.

Oh, en natuurlijk ook een ideaal moment voor een summer school te volgen en je kennis weer up to date te maken. Daarom heb ik ook druk bezig er dit jaar twee te organiseren 🙂

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: