Drukke sales manager

by Rikkert Walbeek on 11 November, 2008

Onlangs raakte ik in gesprek met een salesmanager die me vertelde nooit met z’n mensen mee te gaan naar afspraken.  Daar was hij namelijk te druk voor.

Hij was druk met allerlei plannen,  rapportages en HR activiteiten, allemaal ‘intern geneuzel’ zoals hij het zelf noemde. Maar het hoorde bij zijn job, zo vond hij zelf.

Wel maakt hij wekelijks tijd om samen met z’n mensen een uurtje te gaan zitten om de resultaten door te lopen.  En maandelijks hield hij met iedereen een individueel overleg over de resultaten.

Dus het enige contact dat hij met z’n mensen heeft gaat over resultaten en dat beslaat ook nog eens niet meer dan een dag in de maand!? Dit kan niet waar zijn, dacht ik nog. Dit verzin je toch niet.  Nee hoor, dit hoef je niet te verzinnen, dit gebeurt echt.

Nu zult u wellicht denken dat dit wel heel erg extreem is. Misschien. Maar hoeveel tijd spendeert de gemiddelde salesmanager nu eigenlijk ‘echt’ aan z’n mensen? En u?

Ik vroeg de betreffende salesmanager of hij niet wat weinig tijd doorbracht met z’n mensen. Hij vond van niet want de resultaten spraken toch voor zich. Daar kon hij prima aan aflezen hoe goed z’n mensen het deden. Wat moest hij dan nog eens apart met ze gaan zitten?

Ik vroeg waarom hij niet mee ging naar afspraken. Hoe kon hij z’n mensen anders beoordelen? Dat zou alleen maar zonde van de tijd zijn. Ze zouden prima in staat moeten zijn om zelf de afspraken te doen. Dat begreep ik wel maar ik wilde weten hoe hij z’n mensen dan beoordeelde als hij ze nooit aan het werk zag. Daar kwam weer hetzelfde antwoord op dat hij daar geen tijd voor had.

Het trieste is dat dit geen incident is. Dat het misschien wat extreem is maar dat in heel veel organisaties het salesmanagement niet of nauwelijks weet hoe de sales in het veld presteren. Dat er veel te weinig tijd wordt besteed aan individuele gesprekken om mensen beter te maken.

Dat veel salesmanagers liever de hele dag belangrijk lopen te doen in plaats van hun job uit te oefenen. Misschien een beetje zuur maar elke keer weer als ik ‘hier tegenaan loop’ dan irriteert mij dat ontzettend.

Gelukkig kom ik ook hele bevlogen salesmanagers tegen die het liefst de hele dag met beide poten in de modder staan!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: