Eigenwijs (2)

by Rikkert Walbeek on 5 July, 2007

eigenwijs.bmpMijn voorgaande post heeft geleid tot deze. Gaandeweg schoot een andere eigenwijze verkoper door mijn gedachten. Het betreft een zeer seniore verkoper met ruim 20 jaar ervaring. Hij had een mooi track record en had ‘recht van spreken’ als hij zei dat hij alles al had meegemaakt.

Het voorval dat mijn gedachten tartte was een sales training waar hij aan deelnam. Hij stelde zich zo ontzettend eigenwijs op dat het de sfeer in de hele groep negatief beïnvloedde. Hij wilde namelijk niet ‘echt’ meedoen, want hij had ‘die training’ al zo vaak gehad…..

Nog los van het feit dat hij met zijn houding het verkeerde voorbeeld gaf aan de jongere en minder ervaren verkopers. Hij gaf eigenlijk aan dat hij niet meer wilde leren. Dat hij niet meer open stond om zichzelf verder te ontwikkelen. En daarmee beperkte hij zichzelf. Want wie zichzelf niet verder ontwikkeld, komt stil te staan. En dat leidt vanzelf tot achteruitgang en vervolgens tot …….

Toen ik zelf ooit 10 jaar terug op de zoveelste salestraining zat heb ik heel veel geleerd van een collega. Deze collega had echt recht van spreken als hij zei alles al te hebben meegemaakt. Het was een vent van 50 die al 30 jaar meeliep. Hij had de grootste deals gedaan en had echt alles al een keer meegemaakt. Ik zat daarnaast als ‘broekie’.

Maar deze collega gaf zelf aan: “ He, leuk sales training, kunnen we weer wat leren”. En zo zat hij er ook in. Hij deed het meest actief mee van iedereen. Had de grootste lol. Ging gigantisch ‘op zijn bek’ tijdens de rollenspellen. Moest daar zelf het hardst om lachen. Maar noteerde wel alle opmerkingen die hij kreeg.

Hij stond open voor alle kritieken omdat hij meende dat hij daar weer beter van kon worden. Ook al was het de zoveelste salestraining die hij kreeg. Waarschijnlijk was dat 1 van de redenen dat hij zo succesvol was in sales…..

Arno Diepeveen July 5, 2007 at 21:26

Ja, mooi!

We ontwikkelen onszelf het best als we lessen trekken uit onze fouten en diezelfde fouten vervolgens kunnen relativeren en loslaten.

Thanks!

Arno

ingeborg van meggelen July 6, 2007 at 19:34

ik associeer meteen: leren lol

vanmiddag ook een leuke workshop gedaan als test bij niemand minder dat Otto Doornbos, echt een super kei.

hij heeft een spel ontwikkeld, mindset, en wilde weten hoe of wat hij ermee kon doen in ‘de markt’ .Ik ben dus niet te flauw om bij een try out of pilot aanwezig te zijn (echte insiders weten dat inmiddels van mij). deze was echt ook heel leuk en leerzaam tegelijk.

er komt een vraag en die ga je dan dmv zijn vraagstellingenspel op allerlei manieren bekijken om zo uit je eigen mindset te komen.

wij (zo gaat dat toch vaak, de beste stuurlui staan aan wal) hadden allerlei marketing of juist geen marketing ideeen voor hem. of het spel op de markt gaat kom en hoe, wellicht hoor je er nog van.

ga eens op zijn site kijken:

groetjes Ingeborg
hoe staat het met ‘onze’ koffie?? kan ik die al opschenken??

Rikkert Walbeek July 6, 2007 at 21:38

Dank Arno en Ingeborg voor comments.
Leren en lol liggen dicht tegen elkaar aan. En mooi is het zeker!

groet, Rikkert

ingeborg van meggelen July 7, 2007 at 8:18

rikkert

kun je de link misschien aanpassen, er zit een typ foutje in..

dank
ingeborg

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: