Eigenwijs

by Rikkert Walbeek on 4 July, 2007

eigenwijs.bmpIs eigenwijsheid eigenlijk een goede eigenschap voor verkopers? Dat heb ik me vandaag een aantal maal afgevraagd. Aanleiding was een sollicitatie gesprek, van een aantal weken terug, met een kandidaat die zo ontzettend eigenwijs was dat het zelfs mij irriteerde. Zelf ben ik redelijk eigenwijs…….

Ik ben van mening dat verkopers eigenwijs moeten zijn. Maar tot in hoeverre? Dat was ‘de vraag van de dag’. Althans van mij dag. De verkoper die ik noemde was tijdens het job interview zo eigenwijs dat hij eigenlijk leek aan te geven alles al te weten en alles al te hebben meegemaakt. Het irriteerde mij omdat hij ‘pas’ 3 jaar in de sales zat en nog niet echt een imposant track record had opgebouwd.

Voor een verkoper is het belangrijk dat hij/zij een beetje eigenwijs is. Misschien zelf meer dan een beetje. Anders laat je jezelf door (potentiële) klanten van alles op de mouw spelden. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf het gevoel hebt dat je goed weet waar je over praat. Dan komt het namelijk ook zo over.

Ook is het belangrijk dat je voor jezelf het idee hebt dat je het vak beheerst. Misschien bedoel ik wel dat een beetje eigenwijsheid wel te vergelijken is met zelfverzekerdheid? Iemand die zelfverzekerd is komt ook zo over en mensen nemen nu eenmaal makkelijker zaken aan van iemand zo overkomt alsof hij precies weet waar hij het over heeft.

Ook is de link te maken met het hebben van een eigen plan en een eigen mening. Je zult als verkoper toch je eigen plan moeten trekken en zeker je eigen mening moeten hebben of vormen. Eigenwijsheid kan daarbij helpen.

Maar, het moet niet doorslaan naar eigenwijze ‘onnozelheid’. De kandidaat in kwestie was zo eigenwijs dat hij niets meer van een ander wilde aannemen. Je zult in al je eigenwijsheid namelijk wel open moeten blijven staan voor andere meningen en inzichten. Er zijn altijd mensen die meer weten en die het (nog) beter weten.

Ik verklaar mijn eigen eigenwijsheid altijd zo dat ik het altijd beter weet totdat iemand mij weet te overtuigen van het tegendeel. Maar ik sta wel (bijna) altijd open voor dat tegendeel. Met andere woorden, je zult in al je eigenwijsheid wel altijd moeten blijven luisteren naar anderen. Zeker, als die ‘anderen’ een andere mening hebben.

Mijn eindconclusie is dan ook dat eigenwijsheid een goede eigenschap is voor verkopers mits zij open blijven staan voor andere meningen. En ook bereid zijn hun eigen mening aan te passen indien een ander het echt beter weet.

Eigenlijk is eigenwijsheid dus een prima ‘trekje’. Het zorgt dat je sterk in je schoenen staat, zolang je maar bereid blijft om af en toe andere schoenen te passen…….

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: