Emotie

by Rikkert Walbeek on 18 January, 2008

Verkopers zijn in de regel meer extravert dan introvert. Voor veel verkopers speelt emotie en het tonen daarvan ook vaak een belangrijke rol. Het tonen van emoties uiteraard wel ‘gecontroleerd’.

Een emotie die bij sales erg belangrijk is, is enthousiasme. Een enthousiast verhaal doet zoveel meer dan een verhaal waar geen ‘leven’ in zit.

Verkopers hebben ook vaak de neiging om hun stemming meer uit te dragen. Op ‘topdagen’ zijn ze dan helemaal in hun element. Alles lijkt dan te lukken. Het grenzeloze enthousiasme op die dagen werkt dan ook aanstekelijk naar hun omgeving.

Niets lekkerder dan samenwerken met een collega die barst van het enthousiasme en de energie, toch? Verkopers die deze uitstraling hebben zijn in de regel beter in staat om zaken in beweging te zetten. Om ‘iets’ te laten gebeuren.

Maar deze extraverte kant heeft ook zo z’n nadelen. Namelijk dat het 2 kanten op werkt. Op ‘slechte dagen’ zit diezelfde emotie hen ook weer in de weg. En daarmee ook nogal eens hun omgeving.

Eigenlijk zouden ze zich op dat soort dagen beter kunnen ‘terugtrekken’ of beperken tot wat administratieve taken. Of natuurlijk, en dat is veel beter, ervoor zorgen dat ze in staat zijn hun stemming om te draaien. Hoewel dat zeker niet altijd even makkelijk zal zijn. Ze hebben die ‘negatieve emotie’ ook nodig.

Het zorgt voor een gezonde balans. Gelukkig komen die slechte dagen, als het goed is tenminste, slechts zelden voor.

Maar belangrijk is wel dat emotie iets teweeg brengt. Bij henzelf en bij hun omgeving.
 
Daarom ben ik zelf altijd op zoek naar de emotie in een verkoper. Ik zoek naar ‘het vuur’ in iemands ogen. Overigens niet alleen bij verkopers…..

Ik kan genieten van iemand die vol vuur en passie spreekt over zaken. Dat werkt bij mij in ieder geval aanstekelijk. Dan gebeurt er iets. En dan realiseer ik me ook dat diezelfde emotie ook een keerzijde heeft.

U zou mij moeten zien na het verliezen van een deal. @#$%^&**#&^%$# en daarna schop ik het liefst de prullenbak door het kantoor. Wat overigens ook best al een paar maal is gebeurd……

Daan Noordeloos January 23, 2008 at 10:33

Beste Rikkert,

Wederom een leuk stuk! Ik ben het helemaal met je eens. Emotie is een belangrijke drijfveer in de sales. Ik vergelijk het zelf wel eens met het winnen van energie uit een kernreactor. Als je het goed doet is het een fantastisch sterke energiebron, en kun je er bijna onuitputtelijk gebruik van blijven maken. Maar als het verkeerd gaat, dan hebben jij en je omgeving last van de straling.

Wat voor mij werkt, en wellicht een gezond advies is; sluit je bewust af van negatieve energie!
Omring jezelf met succesvolle, enthousiaste mensen die plezier hebben in hun werk. Laat de zeurpieten links liggen, die doen alleen maar afbreuk aan jouw werkplezier en motivatie.

Ik heb het eerder wel eens gehad over de salesidentiteit. Ik heb zelf heel veel baat gehad bij het ontwikkelen van mijn eigen salesidentiteit. Dat wil zeggen dat ik voor mezelf heel duidelijk heb omschreven op basis van welke principes ik doe wat ik doe. Enthousiasme, doorzettingsvermogen en lef zijn daarvan een aantal voorbeelden. Jezelf dwingen om je te conformeren aan wat voor jou belangrijk is, door het op te schrijven en ermee aan de slag te gaan, kan heel verhelderend werken. Het gaat daarbij om integriteit naar jezelf toe.

Een van mijn vuistregels die daaruit voortkomt, is dat ik altijd met enthousiasme en plezier mijn werk wil doen. Ik zoek dat bewust op, en richt mij op de leuke dingen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit dingen doe die ik niet leuk vind, maar altijd op zoek ga naar het leukste wat mogelijk is. Mijn salesidentiteit helpt mij om mijn emoties positief te gebruiken. En nu ik dat heb weten te bewerkstelligen, zie ik dat mijn collega’s er ook positief op reageren.

Omdat veel mensen het gevoel hebben dat ze slachtoffer zijn van hun emotie zie ik het als een taak van een Sales Manager hun verkopers hierbij te ondersteunen, en ze bewust te maken van het effect van emotie op anderen. Emotie is een resultante van. Als je eenmaal hebt ontdekt waarvan het een resultante is het je er controle over! Graag sluit ik af met één van mijn favoriete tegelwijsheden:

Je bent niet verantwoordelijk voor de kop die je hebt gekregen, maar wel voor het smoelwerk dat je trekt!

Groet,
Daan

Rikkert Walbeek January 23, 2008 at 10:39

Dank voor je compliment Daan. En wat een mooie aanvulling.
Salesidentiteit omschrijf je treffend.

En je ‘uitsmijter’ is geweldig! 😉

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: