Energie in het verkoopgesprek

by Rikkert Walbeek on 25 July, 2007

energie-in-het-verkoopgesprek.bmpEen onderwerp dat mij vaak bezig houdt is het ‘stromen’ van energie in een verkoopgesprek. Of eigenlijk geldt dat voor alle gesprekken. Hoe komt het toch dat het ene gesprek ‘zo maar’ lekker loopt en alles vanzelf lijkt te gaan. Terwijl het andere gesprek vanaf de eerste minuut stroef verloopt?

Dat komt volgens mij doordat in een ‘lekker’ gesprek de gesprekspartners qua energie op dezelfde lijn zitten. De energie stroomt probleemloos en beide gesprekspartners lijken elkaar steeds weer te versterken op het energievlak.

Ik heb gesprekken waar ik met meer veel meer energie uit kom dan ik ervoor had, Maar ik heb ook gesprekken waarna ik een ‘leeg gevoel’ heb. Een soort van leeggezogen.

Die ‘lekkere’ gesprekken heb ik met mensen met wie ik direct een klik voel. Meestal is dat wederzijds. En andersom geldt hetzelfde.

Ook merk ik dat als ik energiek een gesprek in ga, dat het veelal een beter gesprek is dan dat ik er lusteloos in ga. Dat kun je overigens zelf beïnvloeden door je energie ‘op te laden’ voor een gesprek. Bij verkoopgesprekken uitermate belangrijk. Je zult altijd op een zo hoog mogelijk energieniveau het gesprek in moeten gaan.

Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik draai nog wel eens keiharde house deuntjes in de auto, op weg naar een klant. Oppeppen, heet dat. Maar je kunt ook terugdenken aan vorige ‘lekkere’ gesprekken en het energieniveau van dat betreffende gesprek ‘terughalen’.

Echter, kan het soms ook nadelig uitpakken. Ik heb gesprekken gevoerd waar ik bijzonder energiek in ging en waar dat botste met mijn gesprekspartners. Als die juist lusteloos zijn dan kan er een botsing ontstaan die moeilijk is om te buigen. Belangrijk is dus wel om je energie ‘af te stemmem’ op je gesprekspartners.

Maar ik spreek zelf liever met iemand die barst van de energie dan iemand die er maar een beetje als een zak hooi bij zit. Uiteindelijk werkt enthousiasme in sales als Haarlemmer olie. Mensen kopen nu eenmaal liever en makkelijker van mensen die vreselijk enthousiast zijn. Maar zorg wel dat je dat enthousiasme kunt beteugelen indien de situatie erom vraagt. En dat is nog verrekte moeilijk, is mijn ervaring.

Denise Janmaat July 25, 2007 at 16:20

Helemaal waar! Dit geldt inderdaad voor meer gesprekken. En die energie heeft ook te maken met je ‘mindset’. Als je zelf gelooft dat het een goed gesprek gaat worden, dan heb je grote kans dat het dat ook wordt. Je energieflow is dan goed en het lijkt alsof je ‘vanzelf’ de juiste woorden vindt.

Wat helpt om dat te bereiken is -naast lekkere muziek- ook met je gevoel terug te gaan naar dat vorige succesvolle moment. Als je dat gevoel weer helemaal terugvoelt (zie hoe je zat, hoor de geluiden van die ruimte en de stem van je gesprekspartner, ruik hoe het er rook), kun je dat als het ware meenemen naar dit nieuwe gesprek.

Rikkert Walbeek July 25, 2007 at 16:26

Dank voor je aanvulling Denise!

groet, Rikkert

ingeborg van meggelen July 26, 2007 at 18:17

even een puntje op de I zetten…volgens mij bedoel je er als een zak hooi bij zitten ..toch? lees nog maar eens, het klinkt zo ook wel leuk hoor…

herken wel iets van ons gesprek, toch?
waar het voor mij op neerkomt is ‘gewoon’ mezelf zijn. het klinkt makkelijk, is het soms ook, en soms ben ik die ík’ even kwijt.

daarom ben ik nu bezig met een soort handleiding voor mezelf te schrijven, waarin ik nu zinnen /voorbeelden schrijf, die ik kan teruglezen als ik me ‘shit’voel of het gevoel heb bv dat ik hard moet werken aan iets, en als ik dan iets lees in de trant van “is dit de jusite plek voor mij?” dan haalt mij dat uit m’n niet mezelf zijn, en kan ik weer meer op mijn eigen flow gaan ZIJN, want dat is denk ik toch de bottom line.

zo kan iedereen iegenlijk zijn eigen handleiding schrijven, en die kun je dan, als je wilt, ook aan een partner of zakenpartner geven, zodat je elkaar kunt ondersteunen als het niet gaat.

vanmorgen heb ik hierop een klant gechoacht (wat een gek woord…als ik het zo terug lees) die alsmaar tegen eenzelfde item opliep: weten dat je iets wel/niet moet doen, en dan toch er niet toe kunnen komen.
Ze kreeg haar energie weer terug toen ze met mij op die handleiding kwam en in haar spreken hoorde ik al een aantal zinnen die ze in haar handleiding op kon nemen, zodat ze er makkelijker uit kan komen.

als je ook zo’n moment hebt, mag je me bellen hoor, ik help je er graag doorheen…en niet alleen als coach hoor (inside grapje ,hihihi)

Rikkert Walbeek July 26, 2007 at 20:39

Ingeborg, typo aangepast. Moest inderdaad een zak hooi zijn.
Ons gesprek over o.a. energie was inderdaad de aanleiding om dit onderwerp aan te pakken.

ZIJN en Flow zijn prachtige onderwerpen. Moeten we maar eens verder over bomen.

Een handleiding voor mezelf over mezelf? hmmm, ik weet het niet hoor. Klinkt zo coacherig (ook gek woord en ook inside grap).

Wel een mooi onderwerp, om over te bomen en te bloggen.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: