Eye of the Tiger

by Rikkert Walbeek on 17 July, 2007

rocky-balboa.bmpAl eerder schreef ik over kenmerken van goede verkopers. In deze post wil ik er graag 1 uitlichten. Namelijk het hebben van een winnaars mentaliteit. Binnen mijn eigen club noemen we dat ‘eye of the Tiger’. Schaamteloos gepikt van Rocky Balboa, ‘The Italian Stallion’.

Maar wat is dat dan? Tja, dat is moeilijk te beantwoorden. Het heeft te maken met je drijfveren. Het altijd willen winnen. Altijd, ja altijd. In elke situatie. Ik ken namelijk mensen die zaterdag op het voetbalveld tot het uiterste gaan. En maandag op het werk er weer de kantjes vanaf lopen. Die hebben geen echte ‘eye of the tiger’. Een winnaar wil ALTIJD winnen.

Dat kun je hebben vanuit 2 drijfveren. De eerste is dat je niet wil verliezen, gestuurd door angst. De tweede is dat je altijd wil winnen, gestuurd door het verlangen naar erkenning.

Die laatste groep, dat zijn de echte winnaars. Ze willen winnen om het winnen. Om de eer en de erkenning. Misschien zelfs om de status. Het zijn de ‘killers’ die altijd voor de winst gaan. Niets geen remise of een gelijkspel. Nee, altijd het volle pond binnenhalen.

Dat zijn in sales ook meestal de meest succesvolle. Ze winnen niet omdat ze bang zijn om te verliezen. Nee, ze winnen omdat dat ‘gewoon’ hun tweede natuur is. Verliezen is geen optie.

Zijn alle succesvolle sales dan echte winnaars. Nee, ook weer niet. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. En er spelen natuurlijk ook meer kenmerken mee bij het wel of niet succesvol zijn in sales. Maar het hebben van ‘Eye of the Tiger’ is wel een enorm pluspunt bij salesmensen.

Verliezen ze dan nooit? Natuurlijk wel. Niemand is perfect. Maar ze winnen meer dan andere, en zijn daarom succesvoller.

Heb je dan altijd ‘Eye of the Tiger’? Nee, het is misschien ook wel een gemoedstoestand. Iedere verkoper heeft perioden, dat ‘het even minder loopt’. Je zit niet lekker in je vel, prive perikelen, of noem maar op. Goede verkopers weten het vuur in hun ogen dan weer te doen ontbranden. Al is het maar door het nummer van Survivor even keihard op te zetten. 

ingeborg van meggelen August 1, 2007 at 22:09

en..dit verhaal doet me denken aan 2 dingen:

ik heb op mijn 3 maanden durende reis door australie en nieuw zeeland een ‘echt’ tijgers oog gekocht in een ‘new age’ achtige winkel, erg mooi.
ik zal hem vrijdag meenemen, dan kun je hem zien, wie weet kun je er wat mee??

en de tweede is een boek wat ik nu ook aan het lezen ben, genaamd WINNEN DOOR VELIEZEN van Marianna Caplan. Om een ander gezichtspunt op winnen en verliezen te krijgen.
achterop het boek staat een mooie zin:

Juist door de mislukkingen in ons leven groeien we en krijgen we meer inzicht in onszelf.

en dat..doet me weer denken aan een spreuk van Bill Gates die ik laats ergens uitknipte:
‘succes is a lousy teacher. It seduces smart people into thinking they can’t loose”

food for thought toch…

trustte en gezond op morgen

ingeborg

Rikkert Walbeek August 2, 2007 at 10:40

Mooie aanvulling Ingeborg! Ben benieuwd naar je tijgeroog.

Nog een mooie:
“Good judgment comes from experience. Experience comes from bad judgment.” (Jim Horning )

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: