Ga eens wat vaker met een collega op stap

by Rikkert Walbeek on 16 May, 2006

Verkopers hebben een eenzaam vak?! Dat wil zeggen dat ze vaak alleen op pad zijn. Natuurlijk zijn er de ‘kantoordagen’ gevuld met administratief werk en meetings. Maar grotendeels brengen verkopers hun tijd alleen door.

Ga daarom een met je collega verkoper op stap. Gewoon samen een dag de afspraken doen. Een afspraak van de ene en aan afspraak van de andere verkoper. Dat is niet alleen gezellig maar ook leerzaam. Je collega pakt een aantal zaken waarschijnlijk net iets ander aan dan jij. Daar kun je van leren. Laat ook je collega eens ‘jouw’ gesprek beoordelen. Hij ziet waarschijnlijk dingen die je zelf niet (meer) ziet. Zo heb je een leuke dag samen en je leert ook nog van elkaar.

Toen ik dit laatst bij een klant voorstelde keken ze me aan of ik gek was. “Ik ga me toch niet laten beoordelen door een collega?” Beetje bange reactie vond ik. Maar een hele discussie volgde. Ze hadden het er trouwens toch veel te druk voor. Die laatste opmerking heb ik goed onthouden. De eerst volgende keer dat ik ze binnen trof zonder echt aan het werk te zijn heb ik ze nog even met hun ‘drukte’ geconfronteerd. Toe bleek al snel dat ze met name bang waren om hun verkoopkunsten te vertonen aan een collega.

Het heeft even geduurd maar nu gaan ze regelmatig met elkaar op stap. Ze zien nu eindelijk in dat het niet alleen maar gezellige dagen zijn maar ook leerzame dagen. Spontaan vragen ze elkaar nu mee naar ‘moeilijke’ afspraken. Zo helpen ze elkaar ook nog!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: