Gratis, maar niet voor niets

by Rikkert Walbeek on 10 September, 2009

Gratis, maar niet voor niets

Tijdens de meest uiteenlopende situaties krijg ik zo vaak dezelfde vraag. Namelijk hoe aan nieuwe leads te komen. En of ik geen gouden tip heb. Of een soort van Haarlemmer olie.

Natuurlijk is er niet een eenduidig en altijd werkend antwoord op die vraag. Er bestaat geen tovermiddel dat je kunt toepassen waardoor er ineens stapels leads op je bureau liggen. De meeste oplossingen die vergen tijd, energie, creativiteit  en aandacht. Eigenlijk net als alle andere activiteiten die sales betreffen.

Veelal ontbreekt het aan creativiteit en aandacht. Dus storten veel sales zich maar (weer) op koude acquisitie per telefoon. Op zich niets mis mee, maar het getuigt niet van veel creativiteit. De meeste sales vinden het ook nog eens niet leuk om te doen en stralen dat dan dus ook uit.

Er is een concept dat leuker is om te doen en betere resultaten oplevert. Het duurt wat langer en het lijkt (in eerste instantie) wat meer tijd en energie te kosten. Ik heb het over het ‘concept’ gratis.

Door gratis iets waardevols weg te geven creëer je ingangen, openingen en uiteindelijk leads. Het moet wel iets waardevols zijn. Dus niet een weggeef relatiegeschenk of een whitepaper vol met reclame.

Ik heb de afgelopen jaren twee van deze zaken in praktijk gebracht. Zo besteed ik elke vrijdag twee uur van mijn tijd aan iemand die advies zoekt op salesgebied. Dat doe ik middels een appeltaartsessie.  Elke vrijdagochtend ontvang ik iemand die twee uur lang met mij van gedachten mag wisselen in ruil voor een appeltaart. Dat is ontzettend leuk om te doen, het geeft mij energie en veelal ook nieuwe inzichten.

Regelmatig leiden deze sessie tot een lead. Soms direct soms indirect. Veelal ook kom ik via de persoon in kwestie weer bij iemand anders aan tafel. Om maar te zwijgen van de positieve reacties die het aanbieden van een appeltaartsessie opleveren.

Daarnaast kun je via de site mijn boek ‘Sales Bijdehand’ gratis downloaden. Niet een stukje, de eerste hoofdstukken of een aangepaste versie, nee het hele boek. Inmiddels is Sales Bijdehand al ruim 2100 maak gedownload. Dit heeft me al verschillende leads en lezingen opgeleverd. Plus ook hier weer enorm veel positieve reacties.

Deze twee manieren leveren mij veel reacties, contacten,publiciteit en leads op. Het is veel leuker om te doen dan koud bellen. Het is ook veel makkelijker. Het geeft enorm veel energie. Het enige ‘nadeel’ is wel dat het een langere aanlooptijd heeft.

Dus als u nu direct leads nodig heeft kunt u beter gaan cold callen. Maar als uw scope wat verder reikt zou u eens kunnen overwegen om tijd en energie te steken in iets gratis weg te geven. Probeer het in ieder geval eens uit. Kijk een aan wat het u brengt.

Sevil Altintas September 18, 2009 at 11:34

Creatief! Dat moet aquisitie inderdaad zijn! Het doen van koude aquisitie is geen pretje, zoals je zegt dat straalt er dan ook vanaf!
Dit is een creatieve manier om kennis uit te wisselen en het contact warm te krijgen en te houden.

Stefan Roelen September 22, 2009 at 22:52

Ik kan iedereen de tip geven om eens na te denken over white paper marketing. Vertaal je USP’s van je product of dienstverlening eens naar een goed verhaal en biedt dit aan via ieder medium wat je tot je beschikking hebt. Zorg uiteindelijk voor vernieuwing en je zal merken dat je binnen een jaar van 10 leads per week naar 100 kwalitatieve leads per week kan gaan. Voor voorbeelden kijk eens op http://www.blinker.nl

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: