Groei met name in sales

by Rikkert Walbeek on 4 March, 2008

In de Automatiseringsgids van afgelopen week staat een artikel op de voorpagina waarin gemeld wordt dat het aantal IT’ers in 2010 zal oplopen met 7.000, tot 140.000.

Deze cijfers zijn afkomstig van Jones Lang LaSalle (JLL). Zij onderzochten dit om zo te voorspellen hoeveel extra kantoorruimte er nodig zal zijn. De groei zit volgens hen vooral in medewerkers voor sales, marketing en klantenondersteuning.

Eigenlijk zouden er 150.000 mensen nodig zijn in de ICT, volgens JLL. Maar door krapte in de arbeidmarkt zullen we blijven ‘steken’ op de genoemde 140.000.

Dit lezende bekruipt me steeds meer een gevoel van ‘waar zijn we nu helemaal mee bezig?’. Kijkend naar de krapte op de ‘sales markt’ en hoe veel bedrijven daar mee omgaan lijkt het wel dat het dus nog gekker gaat worden.

Nu al zie je bedrijven die IT specialisten zoeken idioot hoge wervingskosten en rare bokkensprongen maken om maar mensen binnen te halen. Met het bericht van JLL dat we straks dus met name meer sales zoeken lijkt het te verwachten dat bedrijven ‘straks’ dus ook veel meer moeite zullen krijgen om goede sales binnen te halen. En niet te vergeten om de bestaande sales binnen te houden.

Dit lijkt op een ongezonde situatie af te stevenen. Of is dat al het geval?

De grote bekende ICT partijen zullen de dans nog wel ontspringen. Op basis van hun ‘naam’ zullen ze veelal voldoende in staat zijn mensen binnen te halen. Maar met name de ‘wat kleinere’ en onbekendere partijen zullen steeds meer moeite krijgen om een goed commercieel apparaat op te bouwen.

Het voordeel voor sales is dat als de markt goed is de salarissen stijgen. Dus mensen die nu in de markt zijn zullen proberen daar een (financieel) slaatje uit te slaan.

Ik vraag me alleen wel af of we dan niet weer op een situatie gaan afsteven zoals na de ‘internet bubble’. Een situatie waarin bedrijven straks opgezadeld zitten met een ‘te dure’ en incapabele salesforce. Of is dat doemdenken?

In Intermediair stond ergens in 2002 (dus net na de internet bubble) een artikel met als titel “De wereldkampioenschappen verkopen zijn begonnen”. De strekking van dat verhaal was dat al die bedrijven die een te grote/dure/incapabele salesforce hadden in de problemen kwamen.

Het kwam weer echt aan op verkoopkunde. En periode waarin het kaf zich van het koren zou gaan scheiden.

Maar ja. Als ik nu zelf op zoek zou zijn naar een andere baan dan zou ik er zelf ook wat extra’s uit proberen te slepen. En u?

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: