Hand gebaar

by Rikkert Walbeek on 7 July, 2008

Hand gebaarIk begeef me momenteel wegens vakantie op een Spaans strand. Veel tijd dus om de vele mensen aldaar te observeren. Wat me continu opvalt is dat veel Spanjaarden de hele dag zitten te bellen op het strand. Sommigen hebben volgens mij een witte plek rondom hun oor omdat daar de hele dag geen zon komt.

Maar wat nog meer opvalt zijn de vele handgebaren die ze maken tijdens het bellen. Het lijkt wel een mime spel. Je kunt bijna aflezen aan hun handgebaren waar ze het over hebben.

Nederlanders hebben volgens mij meer de neiging om heen en weer te gaan lopen als ze bellen. Zo ook ikzelf.

Maar wat een mooi gezicht hoe Spanjaarden hun woorden extra lading geven door hun armen en handen zo ‘mee te laten praten’.

Overigens doen ze dat ook als ze in levende lijve met elkaar spreken. Ook dan ‘praat’ hun hele lichaam mee. Maar vooral toch de handen.

Zijn we ons daar in sales ook van bewust? Van het kracht bijzetten door niet alleen met de mond te praten. In de hokjesgeest zijn Nederlanders toch wat minder uitbundig dan de Zuid-Europese landen. Best zonde.

Het ziet er namelijk niet alleen mooi uit, het heeft ook een functie. Hoewel bij sommigen die het erg overdrijven ik er ook wel een beetje kriebelig van wordt.

Dennis Wijnberg (JR Online) July 8, 2008 at 10:34

Juist met handgebaren, hoofdschudden, iets achterover gaan zitten of juist iets voorover kan een wereld van verschil maken.

Als ik vertel hoe wij kunnen “ontzorgen” voor de klant en ik ga iets achterover en ondertussen mijn armen uit elkaar beweeg, komt dat veel geruststellender over.

Rikkert Walbeek July 8, 2008 at 13:49

Mooi hoe je non-verbale communicatie toepast Dennis!

groet, Rikkert

Coen July 9, 2008 at 7:49

Ik denk dat het een feit is dat iedereen weet dat non-verbale communicatie zeer belangrijk is, het schijnt 55 % te zijn van de boodschap die je overbrengt. Dit word in nederland naar mijn idee veel vergeten. De non verbale communicatie heeft denk ik heel veel met de gun factor te maken. Inderdaat een goede tip Dennis, Ik betrap mezelf erop dat ik het vergeet zal vanmiddag bij mijn sales gesprek het eens buwust gaan toepassen!

Dennis Wijnberg (JR Online) July 9, 2008 at 7:54

Ik ben benieuwd hoe het heeft gewerkt, let ook op hoe de prospect reageert, erg interessant! Knijpen met de ogen, kijken naar links of rechtsboven etc.

Een tip; zoek eens wat artikelen op over NLP, erg interessant wat je hiermee kan bereiken!

Rikkert Walbeek July 9, 2008 at 7:56

Dank voor je reactie en je aanvulling Coen.
En Dennis dank voor je bijdrage!

groet, Rikkert

Coen July 10, 2008 at 16:30

Het heeft goed gewerkt Dennis!
Bedankt voor je tip!Ik kon inderdaat veel zien in de weder reactie van mijn prospect, zal NLP eens googelen!

Rikkert Fijne vakantie nog!

Rikkert Walbeek July 10, 2008 at 22:58

Mooi compliment voor Dennis!

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: