Happy hour is van 9 tot 5

by Rikkert Walbeek on 6 November, 2008

Erno Hannink stuurde me het boek “Happy hour is van 9 to 5” van Alexander Kjerulf toe. Alexander staat bekend als de ‘Chief Happiness Officer (CHO). Erno is verantwoordelijk voor het op de markt komen van de Nederlandse vertaling van dit boek.

Een boek over de relatie tussen geluk en werk. Of beter gezegd over gelukkig zijn en de prestaties die je op je werk levert.

Als sales weten we dat onze prestaties direct meetbaar en ook zichtbaar zijn. Ook weten de meeste sales wel dat je beter presteert als je beter in je vel zit. Sterker nog, ik durf de stelling aan dat sales gemiddeld gelukkiger zijn in hun werk dan ‘de rest’. Waarom? Omdat wij weten dat onze geestelijke gesteldheid van invloed is op onze prestaties.

Leuk om te lezen in het boek was het onderzoek over voedsel op je prestaties. 2 Groepen vrachtwagen chauffeurs kregen verschillend voedsel :  gezond vs. Junkfood. De ‘gezonde groep’ reageerde veel sneller op verkeerssituaties.

Ook leuk het voorbeeld van IKEA die z’n mensen 25% meer salaris gaf waardoor het personeel gelukkiger was en IKEA minder verloop had en het personeel meer geluk uitstraalde waardoor de omzet toenam.  Extreem voorbeeld maar wel mooi.

Kortom, lekker in je vel zitten, je gelukkig voelen en dat ook uistralen zorgt voor meer ‘productiviteit’ in  het werk. In sales termen betekent dat, dat indien de verkoper ‘gelukkig’ is dat, dat uiteindelijk een positieve invloed heeft op het eindresultaat cq. de omzet.

Nogmaals, ik meen dat verkopers deze theorie al beter ‘aanvoelen’ dan niet-verkopers. Desalniettemin biedt het boek meer dan voldoende inzichten die niet allemaal nieuw zijn maar op z’n minst wel verfrissend. Leuk om te lezen en zo nu en dan (zelfs) voor ons verkopers interessant.

Onlangs confronteerde een collega mij met de stelling: ‘Ik begrijp er niets van. Je wijst steeds nieuwe plannen af met het argument dat het teveel op werk gaat lijken. En dat terwijl je altijd aan het werk bent.”

De betreffende collega heb ik toen kennis laten maken met de opmerking die ik veelal hanteer:  “ Ik heb van werk m’n hobby gemaakt”.  Met andere woorden, ik probeer altijd dingen te doen die ik leuk vind. Dat is dan dus geen werk. Zodra ‘werk’ teveel gedoe wordt en dus op werk gaat lijken dan haak ik af. Werk moet wel leuk blijven…

Het boek “Happy hour is van 9 to 5” helpt je een stukje op weg….

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: