Het vak sales

by Rikkert Walbeek on 12 January, 2009

Middels onder andere dit weblog promoot ik al tijden dat sales een vak is en dat ik graag zie dat sales ook echt als vak gezien gaat worden. Meestal heb ik als ‘publiek’ voor ogen iedereen ‘buiten sales’. Dat het de mensen zijn van buiten ons vak die ik moet overtuigen dat sales een vak is.

Maar helaas zijn er ‘binnen sales’ ook nog veel mensen die sales niet als vak beschouwen. Ook al zeggen ze wel, ze handelen er niet naar. Te veel salesmensen beschouwen hun eigen vak niet als een echt vak.

Binnen de recruitment activiteiten van mijn organisatie interviewen we veel kandidaten. Allemaal salesmensen. En 1 van de vragen die ik geregeld stel is wat het laatste boek over sales is dat ze hebben gelezen. Meestal met een beschamend antwoord dat ze nog nooit een boek over sales hebben gelezen.

Tja, en wat moet je dan als verkopers zelf hun vak niet serieus nemen? Het maakt hen niet tot slechte verkopers. Maar velen zouden nog beter kunnen zijn als ze zich wat meer in hun eigen vak zouden verdiepen

De meeste bedrijven overigens stimuleren dit soort zaken ook niet echt. Ze sturen hun salesforce als het meezit 1 keer per jaar op een ‘standaard’ training. En daar blijft het dan ook wel bij.

Blijft over de salesmanager. Die zou vanuit zijn of haar functie zelfstudie kunnen stimuleren of het onderdeel laten zijn van de salesmeeting. Maar helaas zie ik daar ook weinig van.

Ik realiseer me best dat sales een ‘doe-vak’ is. En dat theorie niet altijd aansluit bij de praktijk. Maar het kan toch niet teveel gevraagd zijn om zo af en toe een boek ter hand te nemen? Of dan desnoods een weblog over sales!?

Om het u zo makkelijk mogelijk te maken kunt u mijn boek over sales gratis downloaden. Kost het u ook nog eens niets.

Of kijk bij Bol.com daar zijn meer dan voldoende goede boeken over sales verkrijgbaar.

Bas van de Haterd January 12, 2009 at 11:04

Het komt helaas maar wat te vaak voor Rikktert, in elke branche. Het bijhouden van vakliteratuur staat bij velen op een laag pitje. Worden ze daarmee automatisch slecht? Nee, maar je wordt er ook niet beter van.

Overigens is bij sales het nog relatief makkelijk. Er komt namelijk niet zo verdomd veel over uit. Er zijn maar weinig sales blogs, in vergelijking met b.v. HR/recruitment of marketing blogs. Er is maar één sales blad op de markt, in vergelijking met 4 of 5 marketing bladen.

En om maar meteen met een ‘lifehack’ te eindigen. Iets waardoor je zonder dat het je één minuut tijd hoeft te kosten toch je vakliteratuur bij kan houden? Tenminste, de Engelstalige sales boeken….

Koop bij Amazon.com (ja, enkel de US site) de CD versie van de boeken en luister er naar in de auto (lees file). Als verkoper zit je toch zoveel op de weg dat, normaal verloren tijd. Doe iets nuttigs, luister een boek!

Rikkert Walbeek January 12, 2009 at 11:18

Goede tip Bas, om boeken te ‘luisteren’!

groet, Rikkert

Bas Hermsen January 12, 2009 at 14:07

Rikkert, je hebt gelijk. Ik heb gelijk je boek besteld.
Het wordt tijd dat ik weer wat meer ga lezen over sales! Succes.

Rikkert Walbeek January 12, 2009 at 14:34

Dank je wel Bas! Veel leesplezier.

groet, Rikkert

Frank Serraarens January 15, 2009 at 10:02

Ja Rikkert bedankt voor je onderwerp!
Helemaal waar.
Hoe komt het dat mensen zo weinig interesse hebben in wat ze doen? In dit geval verkopen?
Je kan trainen wat je wil maar als je geen interesse hebt in je vak is het allemaal zinloos en weggegooid geld voor de opdrachtgever.
Daarom begin ik elke verkooptraining met de vraag: “Heb je een baan of heb je een vAk? Hoe beleef je je werk.” Ik zeg niet dat dat nou gelijk de wereld verandert en dat ik het allemaal zo goed weet. Maar de hele ochtend het erover hebben werkt wel inspirerend en geeft verkopers de gelegenheid om zich bewust te zijn welke mogelijkheden ze allemaal hebben om hun werk leuk te maken. En ik blijf dat doen. Met passie.
En sommige kopen zichzelf dan het boek Flow en de kunst van het zaken doen.

Oh ja reuze bedankt voor je initiatief van sales2.0. Ik ga het een beetje doorkrijgen geloof ik…..

Mooie dag & maak plezier!
Frank

Rikkert Walbeek January 15, 2009 at 12:39

Dank voor je aanvulling Frank!
Mooi: “heb je een baan of een vak?”

groet, Rikkert

Arnold Steenbeek January 16, 2009 at 12:17

Mooie suggestie: lees eens een boek. Dat brengt me op de quote die ik eens hoorde: ‘als artsen net zo boeken zouden lezen, als verkopers, dan zou bijna niemand met plezier naar het ziekenhuis gaan’ …

Als vertrouwen direct gelinkt is aan zelfvertrouwen en zelfvertrouwen ontstaat door zelfkennis, dan is lezen een snelle methode om meer vertrouwen te bouwen.

Rikkert Walbeek January 16, 2009 at 12:19

😉 Arnold.
Mooie aanvulling, dank.

groet, Rikkert

Chantal Steinmann January 20, 2009 at 11:44

Naast dat ik het ermee eens ben dat sales een vak is, is sales naar mijn idee ook iets dat aangeboren is. Als sales niet in je bloed zit, kun je naar mijn idee ook nooit een goede verkoper worden, hoe hard je er ook voor werkt.

Dat betekent uiteraard niet dat als je sales wél in je bloed hebt zitten, je niets hoeft te doen om je verder te ontwikkelen. Dus, boeken luisteren maar!

Rikkert Walbeek January 20, 2009 at 11:47

Helemaal mee eens Chantal.

groet, Rikkert

René Knecht February 8, 2009 at 19:38

je hebt fantastische Sales luisterboeken (CD’s of MP3) op de markt (meestal engelstalig) die elk wel iets nieuws bijbrengen. De audio dimensie brengt nieuwe inzichten terwijl je over de snelweg raast. Je rijdt bovendien meestal rustiger /veiliger als je geboeid bent door de materie.

Verkopers en algemeen experts ook in andere domeinen die met hun vak bezig zijn , willen continu bijleren, en zijn er altijd mee bezig (continuous improvement formula of succes) . Dus als je niets over je vak wilt lezen of bijleren kan dat betekenen dat de prioriteiten ergens anders liggen.
==>Voor deze verkopers is verkopen een job geen vak.

Rikkert Walbeek February 9, 2009 at 9:13

Met je laatste opmerking sla je de spijker bovenop z’n kop René.
Helemaal mee eens.

groet, Rikkert

Rudie Karssen April 25, 2015 at 11:25

Ik ben me de laatste maanden steeds meer gaan bezig houden met het verbeteren van mijn vak(kennis) maar het is best lastig om goede informatie te onderscheiden van minder goede informatie. Heeft er hier iemand tips om de juiste literatuur en websites te vinden??

groet,
Rudie

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: