Hogeschool van Amsterdam (HvA) verkwanselt het salesvak

by Rikkert Walbeek on 8 March, 2010

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) spoort haar studenten aan om de sales boot niet te missen! Zij biedt namelijk het nieuwe bijvak Sales 2.0 aan. Super toch, zou je in eerste instantie denken!?

Helaas bedriegt hier de schijn. Want de Hogeschool van Amsterdam laat in de aankondiging zien dat ze werkelijk niets, maar dan ook echt helemaal niets, van sales en sales 2.0 begrijpt.

Lees zelf rustig de aankondiging door en verbaas u over de onzin die er staat. Met als klap op de vuurpijl de nieuwe definitie van Lead Generatie. Dacht u dat hiermee wordt bedoeld het genereren van (sales)leads? Niets is minder waar. Volgens de Hogeschool van Amsterdam noemen we de generatie die momenteel studeert de Lead Generatie?!

Bent u er nog?

Dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat de eerste helft tekst van deze aankondiging rechtstreeks is ‘gejat’ van mijn weblog over Sales 2.0. In de wetenschappelijke wereld heet dat geloof ik plagiaat, is het niet?

Zonder enige bronvermelding is ‘mijn tekst’ overgenomen in de aankondiging van het nieuwe bijvak van de Hogeschool van Amsterdam. Slordig en niet heel erg netjes. En hadden ze nu ‘mijn tekst’ gepikt en er iets goeds mee gedaan, dan was ik misschien zelfs nog wel een beetje trots geweest. De nieuwe generatie verkopers zou dan met ‘mijn tekst’ aan de gang gaan.

Maar als ze op deze wijze ‘mijn’ vak verkwanselen dan raak je bij mij de verkeerde snaar. Al jaren probeer ik ‘mijn’ salesvak te promoten en de welbekende stigma’s die er zijn in een ander daglicht te plaatsen. Al jaren probeer ik zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken over ‘mijn’ vak.

Maar de zin wordt me wel ontnomen als de aankomende generatie verkopers op deze wijze wordt opgeleid. Als de studenten onzin wordt gedoceerd en als er op zo’n, op z’n minst, onzorgvuldige wijze met auteursrechten wordt omgegaan.

——————————————————————————————

Naschrift (9 februari)

Nu, een dag later, wordt duidelijk dat mijn artikel nogal wat teweeg heeft gebracht.

Het gebeurt minimaal 1 maal per maand dat ik op een website stuit of op een website wordt geattendeerd die gebruik maakt van ‘mijn’ tekst(en). Dat los ik meestal in stilte op door de site eigenaar even te bellen of mailen en te verzoeken de bron te vermelden. Hoewel het niet hoort ben ik er ondertussen aangewend dat ‘men’ nogal eens denkt teksten van iemand anders zonder bronvermelding te kunnen gebruiken.

En ach, het is ook best een eer dat het zo vaak gebeurt.

Dus was in bovenstaand artikel het lenen van ‘mijn’ tekst niet het grootste probleem. Wel de manier waarop er over sales werd geschreven. Dan raak je bij mij de verkeerde snaar en daarop heb ik dit artikel geschreven.

Uiteraard heb ik een email gezonden naar de HvA met de link naar mijn stuk en aangegeven dat ik benieuwd was naar hun reactie.

Ook heb ik op Twitter gemeld dat ik een boos stukje over de HvA had geschreven. Daar hebben veel mensen op gereageerd. Een artikel op mijn weblog heeft nog nooit zoveel clicks in 1 dag gehad.

Bij de HvA was men inmiddels ook wakker en de betreffende pagina was verwijderd.

Jurriaan Gorter heeft namens de HvA telefonisch contact met mij opgenomen en zijn excuses gemaakt en uitleg gegeven. Dat waardeer ik bijzonder in hem. Het pleit ook voor hem dat hij die handschoen op heeft gepakt.

Zijn uitleg is dat het een ‘proeftekst’ betrof die niet geplaatst had mogen worden. Zo is ook te lezen in zijn reactie die hij gisterenmiddag plaatste op dit weblog.

Persoonlijk kan ik alleen niet begrijpen dat er blijkbaar binnen de HvA mensen zijn die opschrijven dat de generatie die momenteel studeert de Lead Generatie wordt genoemd. Al is het een proeftekst.

Echter accepteer ik de excuses en de uitleg van Jurriaan en is ‘deze zaak’ wat mij betreft daarmee afgedaan. Hij heeft me zelfs uitgenodigd voor een lunch! Een uitnodiging die ik graag aanneem.

Alexander Mullenders March 8, 2010 at 14:46

Niet al te best dit verhaal. Ben benieuwd hoe Jurriaan Gorter reageert als je hem hier op aanspreekt.
Laat je dat nog weten in een nieuwe blg??

Kor de Boer March 8, 2010 at 14:56

heel slecht verhaal. Sales Unite!

Leon Walvisch March 8, 2010 at 15:05

En ik wil vanaf september naar de HES. Ik hoop dat zij het beter snappen…

Abdul-Rahman Advany March 8, 2010 at 15:45

Mooi om je passie & gedrevenheid te lezen in je blogpost. Enorm jammer van de HvA! Hoop van harte dat ze hiervan leren!

Alain March 8, 2010 at 16:06

Jammer dat een serieuze organisatie zo met het salesvak omgaat. Leuk geprobeerd Jurriaan….

Adriaan March 8, 2010 at 16:11

Waarom haal je zoveel aan in ‘jouw’ tekst?

Jurriaan Gorter March 8, 2010 at 16:31

Beste lezers van het blog. Ik heb Rikkert zelf gebeld en de situatie uitgelegd. Uiteraard begrijp ik zijn verhaal en ik heb mijn excuses aangeboden voor deze fout. De verkeerde tekst was doorgestuurd voor plaatsing op de site. Uiteraard was dit een interne fout die ik mijzelf aanreken. De juiste tekst voor de minor is meteen aangepast want deze lag al klaar aangezien dit de tekst was die op de site moest komen. Deze minor is een cursus voor studenten die sales vaardigheden willen leren. Er wordt alleen gebruik gemaakt van internet om studenten te leren hoe zij sales kunnen uitvoeren via internet, Bijvoorbeeld een sales gepsprek via Skype. Verder bestaat de minor uit sales trainingen. Dus face tot face gesprekken en telefonische aquisitie. Deze zijn op een andere locatie. Hieronder de juiste tekst. Deze minor begint in september 2010.

“Salesvaardigheden leren voor studenten die willen leren producten te verkopen en die ook zichzelf goed willen presenteren. Zowel online als offline. Dit leer je in de nieuwe minor sales”

De onderwerpen zijn verkoop via de telefoon, persoonlijke verkoop, het verkopen van ideeen aan klanten, collega’s of het management. Daarnaast leer je in deze minor je zelf verkopen bij een sollicitatiegesprek.

De minor bestaat uit drie delen.

1. Vaardigheidstrainingen op een externe locatie

2. Sales theorie op Nima B niveau

3. Online sales technieken, het verkopen van een product of dienst via internet

De Werkvormen in deze minor zijn rollenspellen, videopnames, sales en telefonische aquisitie op locatie. Alle rollenspellen worden opgenomen en hier krijg je aan het einde van de minor een DVD van. De toetsing bestaat uit een mondeling tentamen, schriftelijk tentamen en afronding van een sales project. Er zijn geen bijkomende kosten voor de minor.

Deze minor is bedoeld voor studenten die geen CE opleiding hebben gedaan en willen leren hoe ze hun voorstellen en producten aan klanten, maar ook aan collega’s en het management kunnen verkopen.

Leon Walvisch March 8, 2010 at 17:18

Best Jurriaan,

Is Sales 1.0 alleen maar Face-to-Face en Cold Acquisition?

Wat wordt er precies bedoeld met de naam “Sales 2.0”? Moet dat refereren naar Web 2.0?

Jurriaan Gorter March 8, 2010 at 17:38

Beste Leon,

Het is een dubbele boodschap. We hadden eerst een minor sales. En dit is de follow up hiervan. Dus vandaar ook sales 2.0. Omdat nu ook sales via internet is toegevoegd. Er komt bijvoorbeeld een training voor salesgesprekken via skype en over hoe je via twitter en social media je sales kan verbeteren.

Maar in dit geval is sales 2.0 misschien niet de beste naam voor deze minor. De minor start in september 2010. Als er een beter voorstel is voor de naam dan sta ik hier voor open

Leon Walvisch March 8, 2010 at 18:09

Best Jurriaan,

Dat verklaard al een hoop. De naam doet namelijk suggereren dat het Sales is met betrekking tot Social Media, terwijl dit in de omschrijving niet naar voren komt.

Wellicht dat je de minor beter Online Sales of E-Sales kan noemen, aangezien online iets heel anders is dan Web 2.0 en Social Media.

Online omschrijft feitelijk alles wat zich online afspeelt, terwijl Web 2.0 zich meer positioneert als een online trend (het gebruik van het internet).
Social Media omvat voornamelijk sociale platformen, zoals communities en Twitter.

Ik denk daarom dat een naam als “Online Sales” of “E-Sales”, passender is voor deze minor.

Bedankt voor je toelichting!

Beatrijs van der Poel March 9, 2010 at 11:07

Is iets doen soms niet beter dan niets doen?

Misschien niet in het geval van een onderwijsinstelling maar toch juich ik toe dat de HvA aandacht besteed aan het Sales vak in hun curriculum. Veel hogescholen en universiteiten leggen de nadruk op marketing. Sales wordt sterk onderbelicht terwijl sales zo cruciaal is voor iedere onderneming.

Bovendien zou een beter balans tussen sales & marketing in de programma’s van universiteiten en hogescholen de studenten een beter beeld geven van de werkelijkheid.

Ik ben blij te zien dat er aandacht is voor sales in het curriculum van de HvA. Ik zou zeggen: hou dat vast….

Groeten,
Beatrijs

Casper March 9, 2010 at 11:50

Beste Jurriaan,

Ik waardeer het initiatief enorm en ook ik heb een mening hierover. Mocht je behoefte hebben aan iemand die met zijn voeten in de modder staat om ervaringen te delen, feedback te geven op de inhoud of iemand nodig hebben voor de rollenspellen, hoor ik dat graag.

Grt

Casper

LeO March 9, 2010 at 11:58

Mooie correctie…maar eh…
Jurriaan had netter geweest als je niet in comment nog eens de opleiding over de bühne had gebracht… net dat ietsje sjieker…

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: