HR-Manager

by Rikkert Walbeek on 19 October, 2006

Vandaag had ik een wel heel erg vreemd gesprek met een HR-manager. Deze dame is verantwoordelijk voor, onder andere, alle sollicitaties bij haar organisatie. Alle sollicitanten gaan eerst via haar en pas als zij ze goed genoeg vindt komen ze bij de verantwoordelijke manager terecht. Ze fungeert dus in feite als het eerste filter.

Dat doet ze voor alle functies dus ook voor sales. En daar ging ons gesprek over. Ze klaagde namelijk dat ze zo moeilijk aan goede sales mensen konden komen.

Ik vroeg haar waar ze sales mensen dan op selecteerde. Hierop gaf ze aan dat ze de meeste sales mensen afwees omdat het bijna allemaal ‘gladde leugenaars’ zijn. Dat was letterlijk de benoeming die ze gebruikte. Ze werkt met een gerenommeerd werving en selectie bureau dat ik toevallig ook ken. Ik weet van dat bureau dat ze in de regel absoluut goede kandidaten aanbieden. Dus daar kon het niet aan liggen.

Maar blijkbaar had zij een heel ander beeld van sales mensen dan ik. En dat beangstigde me wel een beetje. Want wie weet kijken er wel heel veel meer mensen zo tegen sales mensen aan. En dus ook tegen mij……

Omdat ik veelal met sales mensen in contact kom kan het zijn dat mijn beeld wat is vertroebeld. Dat ik alleen nog maar de mooie dingen van sales zie. Wellicht dat de rest van de niet-sales wereld wel heel anders tegen ‘ons’ aankijkt.

Gelukkig heb ik later ook de salesmanager van die organisatie gesproken. En die vertelde me dat de dame in kwestie veel te kritisch zou zijn. Dat er nauwelijks kandidaten doorkomen. En dat diegene die wel doorkomen volledig niet binnen het profiel passen. Maar hij had wel een groot probleem. De HR-manager kon hij niet buiten sluiten en ze wilde ook al niet naar hem luisteren.

Hij had nog geen idee hoe dit op te gaan lossen. Het leek mij het beste om het in een breder verband te gaan bespreken. Wellicht hadden andere managers dezelfde problemen. Hij gaf aan dat zijn collega’s van andere afdelingen wel tevreden waren met haar. Ze zou het alleen niet zo op hebben met sales mensen. Hij had ook altijd problemen om de juiste voorwaarden voor zijn mensen te regelen met haar. Helaas kon ik hem op dat moment ook niet veel verder helpen. Het enige dat ik hem aan heb kunnen geven is dat hij moet gaan zorgen dat haar beeld van sales gaat veranderen. Een lastige, maar geen onmogelijke opgave…..

Feit is in ieder geval dat niet iedereen op dezelfde wijze tegen sales mensen aankijkt. En verschillende mensen waarderen sales mensen ook op verschillende manieren. Op zich niet zo erg. Maar deze situatie is wel heel erg extreem.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: