Humor

by Rikkert Walbeek on 7 October, 2008

Vaak wordt gezegd dat humor toegevoegde waarde heeft voor sales. Dat wil zeggen dat een ‘verkoop verhaal’ beter of lekkerder loopt als het enige humor bevat. Ook zegt men vaak dat een presentatie enige humor moet bevatten.

Volgens mij is dat in de basis helemaal waar. Een verhaal dat af en toe een knipoog bevat dat ‘spreekt’ meer. Idem voor een presentatie. Een leuke anekdote of een scherpe grap kunnen een presentatie makkelijker ‘verteerbaar’ maken.Maar er schuilt ook een gevaar. Namelijk te veel grappen of de verkeerde grappen. Te veel grappen is ‘killing’ omdat je dan niet meer serieus wordt genomen. Een grapje op z’n tijd kan de zaak een beetje ‘verlichten’. Te veel grappen zorgen dat niets meer serieus wordt genomen.

De verkeerde grappen zorgen dat je jezelf in diskrediet brengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan racistische, religieuze, politieke of vrouwen moppen. Een grapje kan.  Maar een platte mop kan vaker niet dan wel. Neem dus het zekere voor het onzekere. Met humor toevoegen aan je sales verhaal bedoelen we ook niet dat je flauwe moppen moet gaan tappen.

Probeer ook niet grappiger te zijn dan je jezelf voelt. Gemaaktheid is nooit goed, ook niet waar het humor betreft.

De kunst is om zo nu en dan een grappige anekdote of woordspeling te gebruiken. Test hoe je gesprekspartner/publiek  erop reageert. Afhankelijk hoe het wordt opgepakt schrap je de humor of pas je zaken wat aan.

Maar let wel dat humor in je verhaal nooit meer is als kruiden in een gerecht. Als ze gaan overheersen is je gerecht verpest. Maar als je precies goed doseert dan zorgen de kruiden dat het gerecht opvalt!

Pas ook op met de bekende ‘ijsbrekers’. Als die te grappig zijn dan loop je het risico dat de stemming de verkeerde kant op gaat. Een ijsbreker is niet bedoeld om de hele zaal plat te krijgen. Hoogstens om de eerste spanning te verbreken.

Een bescheiden, maar scherp grapje als ‘binnenkomer’ werkt vaak veel beter. Dan kun je ook testen hoe het valt en daar de rest (qua humor) op aan passen.

Kortom, voeg humor toe aan je verhaal en je presentatie, maar wel met mate een aangepast aan je publiek!

Christian Dewit October 16, 2008 at 10:36

Een “neutraal” kort grapje kan er steeds bij. Toch doe ik het alleen met klanten die ik al goed ken en waarvan ik het soort humor al weet. Indien geen van beiden bekend zijn, zou ik zeggen: pas er meer op want het is gebonden aan veel parameters waar we niet altijd rekening mee houden: plaats, moment, cultuur, woordkeuze etc. enhet kan totaal verkeerd aflopen. Bereken dus vooraf je slaagkansen…

Rikkert Walbeek October 16, 2008 at 11:01

Goede aanvulling Christian. Dank.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: