In gesprek met Richte Lommert

by Rikkert Walbeek on 26 July, 2008

In gesprek met Richte LommertEerder deze week heb ik een mooi gesprek gehad met Richte Lommert. De auteur van het boek ‘Alles over Verkopen’ waarvan er inmiddels bijna 50.000 (!) exemplaren zijn verkocht en na de zomer de 14e druk uitkomt.

Toen ik lang geleden mijn carrière als verkoper startte was het dat boek dat ik als eerste las. ‘Alles over verkopen’ behandelt de gehele basis over verkopen. Ik heb het boek toentertijd meermaals gelezen en heb er goede herinneringen aan. Het heeft mij destijds veel inzicht in de basis van sales gegeven.

Inmiddels is ‘Alles over verkopen’ een absolute best-seller. Bijna 50.000 exemplaren is ongekend voor een boek over sales. Voor mij dus een aanleiding om met Richte Lommert in gesprek te gaan.

Meneer Lommert is inmiddels al op leeftijd maar heeft een nog jonge geest. Dat klinkt als een cliché maar blijkt des temeer uit de vurigheid waarmee hij over verkopen spreekt. Scherp, maar ook relativerend. Scherp in zijn visie op zakendoen, de maatschappij en verkopen in het bijzonder. Relativerend door de menselijkheid die door klinkt in de verhalen die hij vertelt.

Richte ziet als succesfactor van zijn boek dat het geschreven is vanuit 42 jaar verkoopervaring van assistent-vertegenwoordiger tot directeur. Het zijn juist zijn successen en zijn fouten, die hij als een les ziet. De som van je fouten is immers de ervaring!

Voeg daarbij dat het boek is geschreven met een passie en gedrevenheid, die van de pagina’s afdruipt en het succes is ten dele verklaard. Maar vergeet ook de praktische toepasbaarheid niet. Na bestudering van elk hoofdstuk, kan de lezer de theorie direct in de praktijk toepassen.

Of zoals hij zelf ook zegt “Het is gewoon een goed boek”. En hij weet dat boek ook goed te verkopen. Juist die combinatie, een goed product dat goed wordt verkocht, maakt zijn boek tot een best-seller.

Richte is nog steeds gek op ‘zijn’ vak. Mooi om te zien dat zijn ogen nog steeds fonkelen als hij over verkopen praat.

Tijdens ons gesprek sprak hij over ‘eerlijkheid’ en hoe belangrijk dat is voor verkopers. Als verkoper moet je jezelf elke dag weer in de spiegel aan kunnen kijken. Dat is de basis voor langtermijn relaties in de verkoop. Maar tevens ook zijn persoonlijke uitgangspunt.

Zo ook zijn aversie tegen het gebruik van Engelse woorden. Daar staat hij om bekend. Ik kreeg dan ook direct te horen dat de titel van mijn blog ‘gewoon’ “verkopen is een vak” had moeten zijn.

Ik vroeg hem of het niet eens tijd werd voor een nieuw boek over verkopen. Nee hoor, hij had alles al opgeschreven. Bescheidenheid wordt hem nog al eens ontzegt. Waarop hij vurig reageert dat hij niet meer doet dan het constateren van feiten. Hij heeft tenslotte een best-seller geschreven. Waarom mag hij daar niet prat op gaan? Om vurig verder te vertellen dat bescheidenheid niet goed is, zeker niet voor verkopers. Waarom zou je niet trots mogen zijn op je bereikte resultaten.

Nederland heeft al zo’n cultuur van je hoofd niet boven het maaiveld uitsteken. Richte vertelt dat hij ook niet houdt van ‘praatjesmakers’ . Maar vraagt zich wel af waarom verkopers niet trots zijn op hun successen en deze successen ook delen. Je mag toch ‘gewoon’ vertellen wat je hebt bereikt, dat is toch geen opscheppen?

Zo ook maakt Richte zich boos over de on-professionaliteit van veel mensen die zich verkoper noemen maar totaal geen verkoop talent hebben. Of de mensen die menen iets over verkopen te moeten vertellen maar “zelf nog nooit een pijp drop hebben verkocht”.

Prachtig is zijn uitspraak: “Zij zijn nog niet in staat om iemand die met diarree op het toilet zit een rol toiletpapier te verkopen.”

Direct komt hij ook met ‘zijn’ anekdote over verkoop talent (column nr. 1). U weet wel, het verhaal van de jongetjes die wasknijpers verkopen. Verkopen moet in je genen zitten, je moet er talent voor hebben. Om dat talent vervolgens wel te ontwikkelen.

Kortom, Richte Lommert is nog steeds een vurig promotor van professioneel verkopen. Nog steeds scherp en strijdbaar. Maar de indruk die ik vooraf had dat hij een cynische man zou zijn is onwaar gebleken.
Richte is een ‘mooie vent’ met nog mooiere verhalen waarbij in elke verhaal zijn menselijkheid doorklinkt.

Jeroen Kratsborn September 3, 2008 at 13:56

Ik kan me helemaal vinden in het stukje over Richte Lommert. Ik heb de eer gehad om met hem in gesprek te zijn geweest in december 2006. Ik wilde hem persoonlijk bedanken voor de grote invloed die zijn boek en informatie op zijn website heeft gehad op mijn persoonlijke ontwikkeling. Hij was toen 78 maar ‘lulde’ als een vent van 25. Ongekend. Ik wilde ook nog 5 exemplaren kopen van zijn boek -Alles over Verkopen- voor relaties. Maar dat lukte niet helemaal soepel. Hij bood er namelijk 10 aan (5 van zijn toenmalig nieuwe boek over columns) 🙂 Ik hoop dat hij nog lang, gezond en gelukkig mag leven. De passie waarmee hij het boek – Alles over Verkopen- heeft geschreven heeft op mij in ieder geval een onuitwisbare indruk gemaakt. Waarom wordt dit boek niet op de universiteiten behandeld?

Rikkert Walbeek September 3, 2008 at 14:16

Mooi compliment voor Richte.
Dank je wel Jeroen.

groet, Rikkert

Tim Klaasen January 29, 2009 at 11:11

Beste Jeroen,

Ik kan je wel melden dat het boek gebruikt wordt op de opleiding Vastgoed van de Hanzehogeschool Groningen. Het boek wordt hier zeer lovend behandeld in de lessen van Sales.

mvg.

Tim Klaassen

Rikkert Walbeek January 29, 2009 at 11:48

Leuk te lezen Tim, dat het boek van Richte nog steeds actueel is en zelfs als ‘les materiaal’ gebruikt wordt.

groet, Rikkert

peter luijpen January 14, 2016 at 0:27

Ik had het genoegen een paar jaar als salestrainer met Herman Yntema van het gelijknamige bureau in Veenendaal te werken. Richte Lommert was een senior-collega voor wie ik zeer veel respect had. Ik was in zijn ogen (en die van Herman) de ‘rotjongen’ die vond dat het allemaal anders en sneller moest. Ik heb veel geleerd van deze oude rotten!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: