Indruk maken

by Rikkert Walbeek on 11 March, 2010

Weten wij eigenlijk wel van onszelf hoe we bij anderen over komen? Wat vindt de gemiddelde klant zo op het eerste gezicht van ons. En hoe ontwikkelt dat beeld gaande een gesprek. En ontwikkelt het beeld in de loop van de tijd?

Met andere woorden, zijn we ons wel bewust van de indruk die we op iemand maken. Of maken we helemaal geen indruk?

Als je weet hoe je op andere overkomt dan kun je dat bijsturen, mocht dat nodig zijn. Als je weer welke indruk je bij anderen achterlaat kun je daar nog iets aan doen. Los van het feit dat het zal verschillen per persoon en situatie. Er zit ongetwijfeld een bepaalde lijn in.

Als je van jezelf weet dat je,bijvoorbeeld,  brutaal overkomt dan kun je daar wat aan doen. Je komt daar overigens slechts achter door het eens aan de ander te vragen. Vraag eens een collega hoe hij of zij jou vindt overkomen. Eng? Ja zeker, maar wel leerzaam.

Of vraag het eens aan een klant. Nog enger? Ja, veel enger. Maar nog veel leerzamer.

Velen zullen van zichzelf denken te weten hoe ze overkomen. Vaak zal de grote lijn ook wel juist zijn. Maar juist de nuances kunnen sterk afwijken.

Vraag dus eens aan iemand anders hoe die persoon vindt dat jij over komt. Zo kun je veranderen wat je anders zou willen. Of in ieder geval ben je jezelf er dan bewust van.

Dat is misschien eng maar veel erger is als je nog jaren lang een indruk bij mensen achterlaat die ver van jezelf af staat of een indruk die je helemaal niet wilt maken. Toch?

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: