Je salesmanager is een resource, gebruik ‘m dan ook!

by Rikkert Walbeek on 1 May, 2006

Niet alle salesmanagers zullen het met me eens zijn als ik zeg dat ze resources van de salesforce zijn. De goede zullen het beamen, de mindere goden zullen met allerlei verhalen over aansturing etc. komen.

In mijn ogen is een salesmanager een resource voor zijn salesmensen. Natuurlijk dient een manager zich met veel management zaken bezig te houden. Maar zijn primaire verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat zijn mensen voldoende deals sluiten. Dat doet hij door ervoor te zorgen dat alles facilitair gezien wordt geregeld. Salesmensen moeten zich niet druk hoeven maken over allerhande zaken zoals laptops, auto’s, telefoons etc.. De salesmanager moet zorgen dat de organisatie dat regelt voor ‘zijn’ mensen. Daarnaast moet hij ter beschikking staan van zijn mensen. Dus hij gaat mee naar afspraken waar de verkoper toegevoegde waarde nodig heeft.

Soms is het handig om als sales je ‘baas’ mee te nemen, om zo wat meer gewicht in de schaal te leggen. Soms kom je wat makkelijker bij die ene directeur aan tafel als je zegt dat je speciaal daarvoor je ‘baas’ meeneemt. Soms kun je, je salesmanager meenemen om druk te zetten op de onderhandelingen. En soms is het gewoon handig om je manager het ‘slechte nieuws’ te laten vertellen zodat jij je persoonlijke relatie met de klant niet op het spel hoeft te zetten. En zo zijn er veel meer voorbeelden van situaties waarin het je helpt om je salesmanager mee te nemen.

Toch kom ik vaak salesmensen tegen die er alles aan doen om hun manager maar niet mee te hoeven nemen naar een klant. Vaak veroorzaakt door angst. Bang om beoordeeld te worden, of erger, bang om bekritiseerd te worden. Domme angst in mijn ogen. Zet je manager in daar waar je denkt dat het je kan helpen. Daar is hij (ook) voor!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: