Kabouter Lui

by Rikkert Walbeek on 21 August, 2008

Kabouter LuiSales moeten een beetje lui zijn. Maar dat is wat anders dan niets doen. Lui zijn heeft meer te maken met zo efficiënt mogelijk werken. Je richten op de kansrijke projecten. Een kansrijk project is een combinatie van een hoge scoringskans en een hoge orderwaarde.

Lui zijn betekent dat je zo min mogelijke tijd besteed aan trajecten die op voorhand gezien weinig kans van slagen hebben. Dat je geen tijd verspilt aan zaken die weinig tot niets opleveren.

Lui zijn betekent dat je administratief je zaken op orde hebt. Zodat je niet steeds tijd verspilt met het zoeken naar documenten en verslagen. Dat je alle relevante informatie van een project altijd bij de hand hebt.

Lui zijn wil zeggen dat je tijdens elke salescycle constant de afweging maakt of en hoeveel tijd je erin gaat stoppen. Dat je continu go/no-go beslissingen neemt. Om te voorkomen dat je in ‘eindeloze’ sales trajecten terecht komt.

Lui zijn betekent dat je tijd besteedt aan je agendaplanning. Dat je niet van hot naar her rijdt maar dat je afspraken combineert. Dat je rekening houdt met files en vanuit huis opstart om te voorkomen dat je uren ‘werkeloos’ op de snelweg doorbrengt.

Lui zijn wil zeggen dat je geen energie verspilt aan interne discussies over zaken waar je toch niets aan kunt veranderen. Dat je geen energie verspilt met negatieve discussies over wat er allemaal niet goed gaat of tegenzit.

Lui zijn betekent dat je jezelf continu verdiept in je vak, je propositie en je markt. Zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en je jezelf constant verder ontwikkeld. Zo voorkom je dat je in situaties terecht komt waarin je niet over de broodnodige up-to-date informatie beschikt en daardoor achter het net vist.

Lui zijn betekent dat je ervoor zorgt dat je ‘on top of the world’ bent als dat nodig is en dat je ook eens gas terug neemt op momenten dat de business dat toelaat. Zo voorkom je dat je er niet staat op het moment dat het juist heel belangrijk is.

Lui zijn in sales is dus iets anders dan de interpretatie van Kabouter Lui uit de kinderserie Kabouter Plop.
Kabouter Lui wordt namelijk overal moe van en slaapt het liefst de gehele dag. Gelooft u nog in sprookjes?

Ik niet meer. Lui zijn in sales is namelijk best hard werken……

Harro Willemsen August 22, 2008 at 6:26

Ik ben blij dat ik eigenlijk hondslui ben. Misschien zit daar mijn verkooptalent in.

Leuk stuk!

Harro

Rikkert Walbeek August 22, 2008 at 8:00

😉
Dank je wel Harro.

groet, Rikkert

Hans Lentz September 4, 2008 at 18:40

lui zijn op deze manier is genieten van efficiency en resultaat – interessant verhaal :o))))

Rikkert Walbeek September 5, 2008 at 8:17

Dank je wel Hans, mooi samengevat.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: