Kleren maken de man

by Rikkert Walbeek on 21 April, 2006

Zo zegt het spreekwoord. Persoonlijk vind ik niet dat verkopers nu perse altijd maar ‘jasje-dasje’ moeten. Zelf draag ik ook eigenlijk steeds minder een stropdas. Sterker nog, op dagen dat ik geen hele formele afspraken heb wil ik ook mijn pak nog wel eens thuis laten.

Voor een eerste afspraak bij een relatie of een prospect adviseer ik toch wel om in ieder geval een pak te dragen. Is wel een beetje afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Stropdas, naar eigen inzicht zou ik zeggen.

Casual kan in veel situaties prima. Maar je moet niet overdrijven! Nederlanders hebben toch een beetje de neiging om de term casual iets te casual op te vatten. Vertel een Nederlander dat ie casual mag komen en hij komt in joggingbroek en slippers. Ok, is ietswat overdreven, maar toch.

Ik schrijf hierover omdat ik deze week een sollicitant op bezoek had voor de functie van account manager. Daar we een afspraak hadden op vrijdag had ik verteld dat wij die dag casual zijn en dat hij voor ons ook geen pak aan hoefde te trekken. Eerlijk toch?

Maar wat schetst mijn verbazing? Komt hij binnen in een oude afgedragen vuile spijkerbroek met versleten gympies eronder en een smoezelig truitje. Geen goede eerste indruk. Ik heb echt even gedacht om hem weer weg te sturen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan want het bleek een zeer goede vent te zijn.

Dit keer is het goed gekomen, het heeft hem wel zijn eerste indruk gekost. Hij kon dat gelukkig volledig goed maken door zijn enthousiasme. Maar hij had wel direct een achterstand. Mijn advies is dan ook om casual niet te ‘overdrijven’. Casual is niet wat je thuis draagt als je aan het klussen bent.

Ben benieuwd wat hij aantrekt op onze volgende afspraak?

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: