Korting

by Rikkert Walbeek on 16 November, 2006

kortingGisteren sprak ik met iemand over korting geven tijdens het onderhandelen en toen schoot me een anekdote te binnen. Deze wil ik graag delen.

In een ver verleden toen ik nog een junior sales was en software verkocht voor salaris- en personeelsadministratie zat ik op een gegeven moment bij een prospect aan tafel. We hadden een ‘gewoon’ gesprek en na zaken te hebben geïnventariseerd deed ik mijn verhaal.

Direct daarna vroeg hij om korting. Dat was raar want ik had nog helemaal geen prijzen genoemd en ook de omvang was nog niet duidelijk.

Mijn geconditioneerde antwoord was “waarom wilt u korting?” waarop hij antwoordde dat hij altijd korting wilde. Op dat moment schoot de optie door mijn hoofd om de prijs op voorhand vast te verhogen en hem vervolgens korting te geven. Zo zou ik toch op de normale prijs uitkomen. Maar dat leek me wat ‘gevaarlijk’.

Waarom, dat weet ik niet meer maar ik vertelde hem dat hij zoveel korting kon krijgen als hij zelf wilde. “Zegt u maar hoeveel procent u wilt”. Waarop hij weer antwoordde dat ik dan zeker eerst de prijs zou verhogen. Toch goed dat ik die optie had laten varen….

“Nee hoor, onze prijzen staan vast, die kan ik helemaal niet veranderen”. Waarop hij de vraag stelde “dus ik mag zelf bepalen hoeveel procent korting ik krijg?”

“Ja, precies! Als het maar niet meer is dan 99%, wij willen tenslotte ook nog wat verdienen”. Eindelijk begon hij argwaan te krijgen. Hoe ik dat dan precies bedoelde.

Ik heb hem uitgelegd dat we korting mogen geven die afhankelijk is van het aantal licenties dat iemand afneemt. En dat indien hij meer dan 10 miljoen licenties zou bestellen hij in de hoogste kortingsstaffel van 99% zou vallen.

Beide wisten we dat hij natuurlijk maar 1 licentie zou gaan afnemen. Hij vroeg nog wel wat de staffel was bij 1 licentie, maar eigenlijk wist hij zelf het antwoord ook wel….

Gelukkig vatte hij het sportief op en moest er na enkele minuten zelfs hard om lachen. Ter plekke hebben we het contract opgesteld en hij heeft direct getekend.

En nee, hij heeft geen korting gehad.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: