Leren presenteren

by Rikkert Walbeek on 17 March, 2014

Leren PresenterenMijn kinderen krijgen op de lagere school les in hoe PowerPoint te bedienen. Ze krijgen alleen geen les in hoe het te gebruiken of in hoe te presenteren. Daar hebben we dan direct het probleem bij de bron te pakken.

Als verkoper zul je nog wel eens een presentatie moeten geven. Sommigen zijn daar van nature bijzonder goed in. Velen komen helaas niet verder dan een gemiddelde spreekbeurt op de lagere school.

De oorzaak ligt maar al te vaak in het feit dat verkopers niet leren presenteren. Ze krijgen sales training, dat meestal wel. Heel soms zit daar een element presenteren in, maar meestal toch niet. De meeste bedrijven sturen hun verkopers niet op een speciale presentatie training. En uit zichzelf doen de meeste sales het niet.

En dus staan veel verkopers hun powerpoint slides voor te lezen aan hun klanten…

Maar nu blijkt mij dat dit ons dus al van kinds af aan zo wordt geleerd. Waarom zou je als school leerlingen wel leren hoe een presentatie-tool werkt maar niet hoe te presenteren? Terwijl een docent dat beroepshalve toch prima zou moeten kunnen. Zelf staan ze immers ook de hele dag aan hun leerlingen te presenteren.

Eigenlijk geldt voor veel bedrijven hetzelfde. Ze geven hun verkopers wel een laptop met daarop powerpoint maar geen presentatie-training. Soms onder het motto dat verkopers dat ‘gewoon’ zouden moeten kunnen, vaker uit budgetair oogpunt.

Ik blijf het zonde vinden dat bedrijven zo kansen laten liggen. Waarom train je als bedrijf je verkopers wel op sales vaardigheden en dan niet ook op hun presentatie vaardigheden? Dan lopen die verkopers een mooie sales cyclus en gaan ze nat tijdens hun presentatie. Dat kost zo’n bedrijf toch ook geld?

(Dit verhaal gaat natuurlijk op voor veel meer vakgebieden dan alleen sales.)

 

 

Geluid verhuur presentatie March 31, 2014 at 10:26

Goed punt! Ik zie ook nog veel te vaak op presentaties waar ik de techniek verzorg dat er veel werk wordt gemaakt van de AV en aankleding van de zaal en vervolgens staart het publiek naar diatjes met een kleurtje waar rijen opsommingen staan die tevens door de presentator worden voorgelezen. Doodzonde natuurlijk. Wellicht dat er eens wat meer professionals het goeie voorbeeld moeten geven?

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: