Nee

by Rikkert Walbeek on 25 February, 2006

Een verkoper leeft bij de gratie van het woord “nee”. Zo luidt een wijze les die ik ooit eens heb geleerd. Niets vervelender voor een verkoper dan een potentiële klant die besluit niet met je in zee te gaan. Maar het is wel ons bestaansrecht! Want als iedereen zo maar klant wordt zijn er geen verkopers meer nodig.

Bij verkopen gelden de statistieken. 1 op de zoveel potentiële klanten wordt uiteindelijk klant. We noemen dit de trechter of sales funnel. Dus als je weet dat 1 op de 5 klant wordt ben je na 4 maal “nee” blij. Want dan zit je namelijk heel dicht bij de volgende deal.

Echte verkopers kennen deze wet. Anderen worden zenuwachtig als ze een paar maal een deal verliezen.

Zo ook bij cold calling, zul je vaker nee dan ja horen. Dit is ook precies wat mensen afschrikt om zo maar koud te gaan bellen. Maar echte verkopers weten dat ze vaak “nee” moeten horen om tot een aantal goede leads te komen.

Het verschil tussen verkopers en niet-verkopers is dat verkopers zich niet laten ontmoedigen na een paar maal “nee” te hebben gehoord. Zij gaan door met de volgende, wetende dat de statistieken niet liegen.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: