Onderhandel met plezier

by Rikkert Walbeek on 8 August, 2007

onderhandel-met-plezier.bmpAls verkopers komen we regelmatig (althans dat is de bedoeling) in onderhandelingssituaties terecht. Er zijn voldoende boeken en artikelen te lezen over de vele verschillende technieken. Lees ze, haal eruit wat je aanspreekt en wat toepasbaar is binnen jouw branche/markt.

Wat nauwelijks genoemd wordt is het feit dat onderhandelen een spel is. En spelletjes zijn er om van te genieten. Om plezier mee te hebben. Ga dan ook met plezier een onderhandeling in. Ga er in met de bedoeling om er een mooi spel van te maken.

En geniet van het spel. Uiteindelijk zul je sommige onderhandelingen ‘verliezen’, maar de meeste hopelijk winnen! Hoe de uitkomst ook is, probeer altijd het spelplezier te blijven zien. Na een heel salestraject te hebben doorlopen is dan eindelijk de periode van het ‘closen’ aangebroken.

Kijk er dan ook naar uit! Ga het ‘spel’ in om samen met de inkoper het spel om de knikkers te spelen. Ga genieten van de eventuele ‘koehandel’ die soms plaats moet vinden.

Uiteindelijk gaan beide partijen een onderhandeling in met dezelfde doelstelling. Namelijk het sluiten van een overeenkomst. Weliswaar hebben beide partijen een ander uitgangspunt qua criteria en invulling van de overeenkomst. Maar het einddoel is voor beide een overeenkomst.

De ‘hardste’ onderhandelingen kunnen soms de mooiste zijn. Met mooie technieken en aanpakken heen en weer. Een genot om te zien hoe twee professionals met elkaar onderhandelen. Veelal zie je de ‘echte’ onderhandellaars ook genieten van het spel.

Zodra je focust op het plezier van de onderhandelingen stelt dat je in staat om de stress van het wel of niet krijgen van de deal naar de achtergrond te verdrijven. De ontspanning die daardoor ontstaat stelt je beter in staat om te bereiken wat je wilt.

Ik stel hiermee niet dat onderhandelingen ‘kinderwerk’ zijn. En ook niet dat technieken zinloos zijn, in tegendeel. Het gaat me puur om het feit dat indien je onderhandelt met plezier je veelal tot betere resultaten komt.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: