Overkill

by Rikkert Walbeek on 11 October, 2012

Overkill qua salesmeetingOnlangs zat ik bij een directeur aan tafel die zijn salesmensen strak probeerde te houden. Het liep niet zo lekker qua omzet en de salesmanager had inmiddels oneervol het veld moeten ruimen. Tijdelijk stuurde hij, als directeur, het salesteam maar even zelf aan.

Om ze strak te houden had hij bedacht om elke maandagochtend om half negen een salesmeeting te doen. Met als gevolg dat zijn accountmanagers dus veelal voor het opkomen van de zon al ik de auto zaten. Het hoofdkantoor lag niet echt lekker centraal in Nederland.

Deze vroege sessies dienden om bij iedereen in het sales team helder te krijgen dat er omzet moest komen. Elke week weer.

Heel voorzichtig heb ik deze directeur aangegeven dat het een beetje een overkill is. Elke week weer dezelfde boodschap. Elke week veel ergernis door heel vroeg in de auto en veelal ook in de file. Elke week verlies van kostbare salestijd. De meeste accountmanagers moesten namelijk eerst weer terug naar hun rayon alvorens aan het werk te kunnen.

Als je deze aanpak lang volhoudt dan buigt het vanzelf een kant op die averechts werkt. Zonde want de insteek was goed bedoeld.

Nu gaan ze wekelijks in een een-op-een gesprek door de cijfers heen. Dat doen ze op de dag dat de betreffende account manager toch op kantoor is. En maandelijks een uitgebreide salesmeeting die uiteraard veel meer beslaat dan slechts de cijfers.

Dat levert een hoop extra salestijd op en bovendien blije gezichten!

 

Richard Moolevliet October 11, 2012 at 14:23

Mensen die werken in de sales moeten enthousiast (kunnen) zijn over hetgeen ze verkopen en het bedrijf dat achter hen staat; Apple is een mooi voorbeeld. Alles wat daarbij in de weg staat moet in basis tot een minimum beperkt worden! Dwang c.q. pressie is een slechte motivator en zal (op den duur) een navenant effect hebben.

Rikkert Walbeek October 11, 2012 at 18:32

Eens en dank voor je aanvulling Richard.

groet, Rikkert

Wilko October 11, 2012 at 23:30

Intrinsieke motivatie, een goede propositie en meso-management kunnen een sales-team verder brengen. Geloof in wat men naar de markt brengt is echter essentieel. De belangrijkste vraag blijft echter, hoe breng ik mijn klant verder in zijn business-processen. Met dit in het achterhoofd verkrijg je buy-in, groei in de value-chain and CSAT.

Kortom, duwen en trekken werkt averechts en ondanks de huidige conjuncturele situatie gaan je medewerkers op zoek naar een andere uitdaging

Groet,
Wilko

Rikkert Walbeek October 12, 2012 at 6:25

Dank je wel Wilko voor je aanvulling.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: