Presentatie of mooi verhaal?

by Rikkert Walbeek on 4 September, 2007

PresentatieDe laatste tijd duiken er steeds meer berichten en filmpjes op die gaan over het gebruik van PowerPoint tijdens presentaties. Prima! We kennen allemaal van die ellenlange presentaties met veel te veel slides die allemaal volgepropt staan met plaatjes, bullets en lappen tekst.

Er worden in veel gevallen vele tips gegeven over hoe PowerPoint dan wel te gebruiken. Of veelal wordt aangeraden om maar weer ‘gewoon’ een flip-over te gebruiken. Ook vinden we overal tips om je presentatie beter voor te bereiden en hoe je presentatie beter op te bouwen.

Dat is allemaal meer dan goed. Maar te vaak wordt er voorbij gegaan het feit dat het in de meeste gevallen helemaal niet om de presentatie zelf gaat. Maar om degene die presenteert. Beter een mooi verhaal zonder inhoud dan een saaie presentatie die een boodschap bevat. In dat laatste geval komt die boodschap namelijk toch niet over.

Ik luister persoonlijk liever naar een mooi verhaal dan naar een opsomming van een saaie presentator. Mijn tip is dan ook om meer te focussen op hoe een mooi verhaal te vertellen, dat mensen boeit. Vertel het vanuit jezelf.

Wat is er leuker en interessanter dan met open mond naar iemand te luisteren? De inhoud blijft dan ook veel beter ‘hangen’. Daarmee wil ik niet zeggen dat alle tips die overal gegeven worden onzinnig zijn, in tegendeel. Maar voeg daar iets aan toe. Namelijk dat je het geheel wel op een natuurlijke manier blijft vertellen.

Vraag aan de gemiddelde presentator of hij/zij het verhaal nu eens zonder PowerPoint wil doen. Veelal lukt dat niet. Terwijl als je dat zou doen er waarschijnlijk een veel mooier verhaal uit zou komen. Misschien dat het ten koste gaat van het perfect weergeven van de inhoud. Maar het is in ieder geval veel leuker om naar te luisteren. Met als gevolg dat er veel meer blijft ‘hangen’.

Kortom, zoek de juiste balans tussen inhoud, techniek, levendigheid en echtheid. Dan ben je in staat ‘je publiek’ echte te raken. Je verhaal blijft dan beter en langer ‘hangen’. En dat is toch het doel van de meeste presentaties.

Henri van den Hoof September 4, 2007 at 15:20

Absoluut mee eens! Het verhaal dat je over wilt brengen moet centraal staan en helaas gebeurt dat maar al te vaak niet. Bullets, clipart en stockfoto’s vullen slides met veel tekst en weinig inhoud vaak alleen nog maar verder op. Vind het zelf dan ook leuk om bijv. met flipchart of whiteboard een presentatie te geven.

Rikkert Walbeek September 4, 2007 at 15:32

Goede tip Henri, van die screensaver.
Wat een geweldig filmpje!
:-))

groet, Rikkert

Harro Willemsen September 4, 2007 at 18:27

hehe, die grap met die screensaver heb ik ook deze week ingepland op mijn blog. Toeval?

Trouwens, hot topic Rikkert en weer goede tips, bedankt

Rikkert Walbeek September 4, 2007 at 20:44

Hoi Harro, nee geen toeval. Dit onderwerp ‘speelt’ blijkbaar bij velen.
Maar filmpje is zo leuk dat je ‘m gerust ook kunt posten. Smakelijk lachen!

groet, Rikkert

JanJaap Zeiger September 14, 2007 at 14:46

In theorie kan een goede PowerPoint je verhaal ondersteunen, de praktijk leert dat de meeste salesmensen “onbewust bekwaam” zijn en niet of onvoldoende getraind zijn om een presentatie als achtergrond te gebruiken. Hierdoor raken ze in de knoop en verliest hun verhaal de kracht.

Als je de presentatie gebruikt als leidraad, zonder teveel teks maar met voldoende ondersteuning en herhaling van je verhaal en de persoon kan er ook mee overweg, dan kan een presentatie een tool met meerwaarde zijn.

Groeten, JanJaap

Rikkert Walbeek September 14, 2007 at 14:58

Ik denk dat je de vinger op de zere plek legt JanJaap. PP kan ondersteunend zijn, maar is het meestal niet. Een goede presentator kan makkelijk zonder PP, en dan nog steeds een goede presentatie geven.

Dank voor je aanvulling.

groet, Rikkert

Ger de Bruijn September 17, 2007 at 20:55

Beste Rikkert,
Geinig filmpje (ik heb het trouwens bij Harro gezien)
Ik denk dat je inderdaad gelijk hebt wat betreft de kwaliteit van de presentator. Het is lastig te improviseren met een vaststaand stramien als PP. (PlaatjePraatje)
Daarom zijn mijn trainingen 100% PP-vrij!, lang leve het whiteboard en de flipover (kan ik me lekker uitleven!)
Groeten
Ger de Bruijn

Rikkert Walbeek September 18, 2007 at 8:14

Leuke afkorting Ger! PlaatjePraatje.
Die kende ik nog niet.

groet, Rikkert

Sander Reijn October 2, 2007 at 8:37

PowerPoint staat vandaag de dag synoniem voor saai.

Wekelijks begeleid en inspireer ik organisaties en management teams beter te presteren door anders te presenteren. Wat is je boodschap? Welke structuur? Op welke wijze kan je verhaal versterkt (of duidelijker) worden door beelden?

Mijn missie is Nederland te verlossen van de saaie PowerPoint presentaties. Niet in de vorm van presentatie trainingen, daar zijn anderen beter in. Wel door op een ander manier te laten denken over presentaties en over een andere manier te laten denken over het gebruik van PowerPoint.

Ik lees ook over het gebruik van een flipchart of whiteboard. Daar ligt de oorsprong van PowerPoint en soortgelijke programma’s. De combinatie van een verhaal (horen) en beeld (zien) kan een boodschap sterker maken.

Richt je eerst op de kern van je verhaal, dan de structuur en vervolgens beelden die je verhaal kunnen ondersteunen. Of dat het gebruik van een flipover is, is mij om het even.

Overdaad schaadt. Er heeft zelden iemand geklaagd dat een presentatie te kort is…..

Rikkert Walbeek October 2, 2007 at 9:34

Mooie aanvulling Sander. Vooral je laatste opmerking!

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: