Presentatie tijdens een verkoopgesprek

by Rikkert Walbeek on 10 November, 2009

Presentatie tijdens een verkoopgesprek

De vorige poll had als onderwerp of u tijdens 1-op-1 verkoopgesprekken uw laptop te voorschijn tovert om een demonstratie of een presentatie te geven. 63% gebruikt nooit een laptop tijdens een 1-op-1 sales gesprek en de resterende 37% dus wel.

30% van u geeft tijdens een 1-op-1 gesprek een presentatie met de laptop. Hoewel het in lijn is met wat ik in de praktijk meemaak is het toch wel schrikbarend. Een presentatie vanaf je laptop is toch niet het middel tijdens een 1-op-1 gesprek? Een demonstratie, dat snap ik. Soms moet je laten zien hoe iets ‘werkt’. Dat kan een demonstratie heel nuttig zijn.

Een presentatie heeft meestal een redelijk vastomlijnde opzet. Dat weerhoudt je dus om in een salesgesprek je ‘weg’ of je tactiek aan te passen. Een presentatie drukt je ongewild in een keurslijf.

Los van het feit dat je als verkoper toch in staat moet zijn om ‘je verhaal’ zonder laptop te doen. Gebruik een flip-over of gewoon een stuk papier om iets uit te tekenen, ter verduidelijking. Dat brengt de gesprekspartner ‘dichter bij’ waar een presentatie juist voor meer afstand zorgt.

Hier de hele uitslag:

Poll Presentaties

Fred Vermeulen November 17, 2009 at 12:02

Natuurlijk kun je je verhaal doen zonder laptop…
zoals je ook een leeg visitekaartje kunt overhandigen. Zie de laptop als een hulpmiddel en niet als doel; je boodschap blijft langer hangen als je, naast hetgeen je zegt, ook visueel kunt maken wat je wil overdragen.
Een product-uitleg op visuals of in een brochure is toch wel heel erg “vorige eeuw…”

Rikkert Walbeek November 17, 2009 at 13:09

Dank voor je opmerking Fred.

Ik betwist echter dat je boodschap langer blijft hangen doordat je een laptop gebruikt. Ik ben van mening dat je boodschap (veel) beter en langer blijft hangen als je het met energie, enthousiasme en vuur brengt. En dat gaat in mijn optiek nu eenmaal lastiger als er een laptop aan staat.

Ik heb liever dat mensen mij in de ogen kijken en andersom dan dat ogen zijn gericht op een scherm.

Een verhaal, ter ondersteuning van je business blijft namelijk beter hangen dan een plaatje uit een presentatie. Dat komt doordat een echt verhaal gevuld is met menselijke emotie. Dat raakt anderen dieper dan een mooi plaatje.

Volgens mij zijn (powerpoint) presentaties vorige eeuw. Stroytelling is volgens mij meer van deze tijd. 😉

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: