Presenteren doe je met z’n tweeën

by Rikkert Walbeek on 8 March, 2006

Maar al te vaak zie ik om me heen dat verkopers alleen op pad gaan om de klant een presentatie te geven. Op zich geen drama maar niet erg efficiënt. Een presentatie aan de klant wordt veelal gegeven aan een groep mensen. Ik adviseer iedereen om dan niet alleen te gaan maar met een collega. Dat kan je manager zijn, een technisch consultant of een sales collega. Dat maakt niet uit. Maar niet alleen.

Als je namelijk alleen voor de zaal staat (niet zitten!) dan heb je al je concentratie nodig om je presentatie goed te laten ‘lopen’ en om op de juiste wijze in te spelen op het publiek.

Als je alleen gaat mis je dan de reacties op de gezichten, bij welke opmerkingen maakt het publiek aantekeningen, wie stelt welke vraag.

Neem daarom een collega mee. En laat die niet een beetje achteloos achterover hangen maar laat hem of haar actief opletten, kijken en luisteren. De rol van de collega is om bij te houden wie welke vraag stelt. Wie aantekeningen maakt bij welke opmerkingen van de presentator. Op te letten op de lichaamstaal en de gezichtsuitdrukkingen van het publiek.

Waardevolle informatie die je misloopt als je er alleen voor staat. Bijkomend voordeel is dat je feedback krijgt op je manier van presenteren. Zo leer je ook nog van elkaar.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: