Presenteren

by Rikkert Walbeek on 10 March, 2008

De poll van februari ging over presenteren. Presenteert u bij voorkeur met PowerPoint, met een flip-over, met beide of zonder 1 van deze hulpmiddelen.

58% kiest alleen voor het ‘vertrouwde’ PowerPoint. Nog geen 20% kiest ervoor om zonder hulpmiddelen te presenteren.

Op zich geen verbazende cijfers. Redelijk gelijk aan de dagelijkse praktijk waar PowerPoint toch de boventoon voert. Dat bijna 20% kiest om zonder hulpmiddelen te presenteren is wellicht wat aan de hoge kant in vergelijking met de praktijk. Ik kom het zelf helaas maar zelden tegen.

Waarom toch gebruikt iedereen nog steeds PowerPoint? Veel bedrijven werken met standaard presentaties, die nu eenmaal in PowerPoint zijn gemaakt. Maar dan nog.

Waarom gaan we niet ‘gewoon’ op het podium staan en vertellen we ‘ons’ verhaal? Dat is in de regel veel leuker om naar te kijken en te luisteren, althans zo beleef ik het als toeschouwer. Maar waarom gebeurt het dan zo weinig?

Daar heb ik geen pasklaar antwoord op. Waarschijnlijk is PowerPoint meer vertrouwd. Veelal wordt het ook meer als ‘spiekbrief’ voor de presentator gebruikt dan als werkelijke (visuele) ondersteuning van de presentatie en/of de presentator.

Voor velen (inclusief mijzelf) is het ook moeilijker om te gaan staan en je verhaal te doen. Het is ook ‘enger’. Je hebt niets om op terug te vallen. Niets om de aandacht van jezelf af te leiden. Je moet het helemaal zelf doen. Best eng.

Maar het resultaat is wel dat je verhaal beter blijft hangen. Al is het maar omdat het publiek enkel en alleen oog voor jou heeft. Misschien zit ‘m daar dan wel onze angst.

Zelf gebruik ik nog maar zelden PowerPoint. Ja, bij de salesmeeting, om de cijfers te presenteren. En soms alleen om een plaatje (dat te complex is om te tekenen) te laten zien, en soms wat foto’s.

Wel vind ik een flip-over prettig werken. Dan kun je namelijk gaande het verhaal wat zaken dieper uitwerken, op basis van vragen/opmerkingen uit het publiek. Het is dan ook makkelijk improviseren.

Maar elke keer weer dat alle ogen op mijzelf gericht zijn kan ik een soort van plankenkoorts niet onderdrukken.

Dennis Wijnberg (JR Online) March 12, 2008 at 9:26

Wat dat betreft ben ik misschien wel een durfal. Ik durf gerust de aandacht op mijzelf te richten.

Maak maar fouten, ga de boot maar een keer in, mensen weten jou altijd te herinneren. En als ze die ene fout nog herinneren, ach.. Hoe erg is dat eigenlijk?

Ik heb zelf ooit een keer een verspreking gemaakt die wel gênant was. Ik wilde placebo zeggen en ik zei placenta. Maanden later herkende mensen me wel! Weer een gesprekje te pakken, altijd goed!

Rikkert Walbeek March 12, 2008 at 9:29

Prima Dennis! Je hebt ook helemaal gelijk. Zo ook je instelling. Fouten maken is ook niet erg. Dat zal waarschijnlijk niemand je kwalijk nemen.

Mooie anekdote!

groet, Rikkert

Bas van de Haterd March 15, 2008 at 22:35

Zoals je weet Rikkert presenteer ik redelijk veel. Ik verdien er het gros van mijn geld mee, en toch kies ik altijd voor powerpoint (of beter Impress van Open Office, ik heb een hekel aan alles Microsoft).

Waarom? Simpel: het voegt iets toe. Ik heb namelijk bijna geen tekst op mijn sheets, maar plaatjes. Zo heb ik vorige week een presentatie gedaan over wat een goede recruitmentsite moet hebben, met 30 sheets met screenshots van een partij die het goed heeft gedaan. Dat voegt iets toe.

Er zijn een paar gouden regels met presenteren. Nooit meer dan 6 woorden op een sheet, de puntgrote van het lettertype moet 2 keer zo groot zijn als de oudste bezoeker in de zaal, dat soort dingen. Seth Godin schrijft hier goede verhalen over. Maar powerpoint op zijn Nederlands gebruiken, nee, dat komt uit angst en door mensen die niet kunnen presenteren. Powerpoint moet je gebruiken ter ondersteuning van je verhaal.

Rikkert Walbeek March 17, 2008 at 10:12

Mooie aanvulling Bas. Dank.

groet, Rikkert

Guus van Ballegoijen May 20, 2008 at 11:35

Dag mensen. Heb eigenlijk altijd geleerd om maar 12 tot 15 sheets te gebruiken bij een presentatie. Dit komt omdat er anders gewoon te veel informatie voorbij komt en de presentatie veel te saai wordt als er een stuk of 20 tot 30 sheets bestaat.

Wat ik ook weet is dat het spreken mét powerpoint zeker een beter effect heeft dan zonder. Het is namelijk gebleken dat wanneer je beelden voegt bij je presentatie het veel beter wordt opgenomen. verder weet ik natuurlijk ook wel dat er van die gasten zijn die hun presentatie oplezen: geef me dan de presentatie, dan lees ik het thuis wel over…

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: