Prospects zoeken

by Rikkert Walbeek on 4 December, 2007

Vandaag schoot me een mooi verhaal te binnen dat ik ooit las in een boek van een Amerikaanse verkoper. De titel/schrijver weet ik even niet meer. Heb het boek ooit uitgeleend, weet niet meer aan wie en heb het ook nooit meer teruggekregen. Dus een verhaal zonder bronvermelding.

Het betrof een oudere verkoper die papier verkocht. Hij deed dat werk al jaren voor hetzelfde bedrijf. Op een dag kreeg hij een jongere collega, een junior die erg enthousiast was en er direct hard tegenaan wilde.

Maar de oudere verkoper dronk ’s ochtend eerst rustig zijn koffie en las vervolgens zijn krantje uit. Gaande de ochtend riep hij de jongeling bij zich “Kom, we gaan aan het werk”.

Gezamenlijk reden ze naar het magazijn van hun grootste concurrent. Daar parkeerden ze hun auto om rustig te gaan zitten wachten. Opeens verscheen de vrachtwagen van de concurrent, klaar om op pad te gaan.

Zo, zei de ouder verkoper, we gaan eens even prospects zoeken. Vervolgens reden ze ‘gewoon’ achter de vrachtwagen van de concurrent aan en noteerden ze elk adres waar werd uitgeladen.

De oudere verkoper legde uit dat dit bedrijven zijn die veel papier gebruiken en dat het dus zinvol was om hen te gaan benaderen.

Onder het motto, je kunt wel de hele dag gaan zitten bellen, op zoek naar bedrijven die veel papier afnemen. Je kunt ook even kijken aan wie je concurrent levert en deze bedrijven vervolgens gericht opbellen.

Broodje aap verhaal? Zou kunnen. Maar waar het om gaat is dat je in sales ook af en toe creatief moet zijn. Of genoemd voorbeeld de beste manier is, daar kun je over twisten. Maar het is in ieder geval wel creatief.

Dennis Wijnberg (JR Online) December 5, 2007 at 10:46

Goed verhaal!
Ik moet zeggen dat ik ook wel eens creatieve manieren toepas maar dat zie ik ook helemaal niet als vuil of onethisch.

Ik denk dat zolang je de klant niet bedonderd met valse voorwendselen dat je dan elke prospect mag benaderen.

Rikkert Walbeek December 5, 2007 at 10:49

Dank voor je comment Dennis.
Ik heb ook niet de indruk willen wekken dat genoemd voorbeeld onethisch of vuil is. Wel creatief.

groet, Rikkert

Dennis Wijnberg (JR Online) December 5, 2007 at 10:53

Die indruk wek je ook niet hoor!

Ik zou er zelf toe in staat zijn zonder me bezwaard te voeren.

Rikkert Walbeek December 5, 2007 at 10:55

😉

groet, Rikkert

Jacques Bonneur December 18, 2007 at 18:31

Leuk verhaal

Rikkert Walbeek December 19, 2007 at 8:21

Dank Jacques, groet Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: