Republikein

by Rikkert Walbeek on 7 December, 2006

KoningVandaag ben ik even heel erg republikein. Niet dat ik normaal zo koningsgezind ben maar vandaag echt helemaal niet! De klant is koning. Een oud gezegde waar je over kunt twisten. Feit is wel dat we als verkoper veel voor een klant doen.

Vandaag sprak ik een klant waar wij een offerte hadden uitgebracht. We zaten in de race met nog twee collega organisaties. Wij zijn het niet geworden. Op zich al vervelend genoeg, maar een deal verliezen hoort nu eenmaal bij het vak. Daar kan ik ook best mee omgaan. Maar ik wil wel graag weten waarom wij het niet zijn geworden.

Dus dat vroeg ik die klant ook. Wat de redenen waren om niet voor ons te kiezen. Daar kunnen wij namelijk weer van leren. Het helpt ons om zo onze offertes en/of propositie aan te scherpen. We hadden ook redelijk wat tijd gespendeerd aan de offerte en aan het hele voortraject. Dus leek het mij een, niet meer dan normale vraag.

De klant in kwestie wilde hierop geen antwoord geven. Dat ging mij namelijk helemaal niets aan. Het was zijn beslissing en daar was geen discussie over mogelijk. Ik gaf nog aan dat ik ook helemaal niet in discussie wilde. Maar dat ik alleen maar wilde weten wat zijn beweegredenen waren om niet voor ons te kiezen.

Vervolgens deelde hij me zeer geïrriteerd mee dat het mij gewoon ‘geen moer aanging’.

Dat was het moment dat ik ineens heel erg republikein was…..

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: