Ronde Tafel Personal Branding

by Rikkert Walbeek on 28 January, 2008

Afgelopen week was ik door Bas van de Haterd uitgenodigd om deel te nemen aan een ronde tafel over ‘Personal Branding’. Ontstaan vanuit een blogpost op Marketingfacts wilde Bas graag met verschillende mensen dit onderwerp verder uitwerken. Seats2meet stelde een prachtige vergaderruimte ter beschikking en zorgde voor de hapjes en de drankjes.

Mijn eerste reactie was de verbazing en de vraag wat ik daar nu in hemelsnaam te zoeken had. Dat is toch meer iets voor marketing en PR mensen? Maar Bas was stellig in zijn mening dat hij juist mensen van verschillende pluimage aan tafel wilde.

Uiteindelijk zaten er zo’n 10 ondernemers aan tafel die allemaal te maken hebben met dit begrip. Allemaal vanuit verschillende invalshoeken. Om het geheel een web 2.0 karakter te geven werd de gehele discussie life verslagen door Erno Hannink op Twitter.

Achteraf kan ik stellen dat het toch wel heel erg leuk was. Personal branding is iets waar iedereen mee te maken heeft. In meer of mindere mate.

De discussie kende een aantal kernpunten. We kwamen al snel op het verschil tussen je imago en je personal brand. Maar ook authenticiteit lijkt een belangrijke rol te spelen. Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe beter je ‘je eigen merk’ kunt neerzetten, lijkt het motto.

Hoewel ik een groot voorstander ben van authenticiteit, meen ik dat je ook een personal brand kunt opbouwen zonder authentiek te zijn. Dat zal moeilijker gaan en minder prettig voelen, maar het kan wel. Ik stond wel erg ‘alleen’ in dit standpunt.

Leuk was de discussie dat het ook voor werknemers steeds belangrijker lijkt te worden om jezelf te ‘branden’. Web 2.0 is de motor achter deze beweging. Hoewel begrippen als web 2.0 binnen sales nog niet echt zijn ingeburgerd maken we er wel allemaal gebruik van.

Maar werknemers zullen ook steeds meer aan hun eigen brand (moeten) werken. Binnen sales misschien minder actueel. Wij deden dat al. Wij weten al dat je jezelf, je klant en je projecten vaak ook (eerst) intern moet verkopen. Sales weet ook in de regel wel hoe belangrijk contacten cq. netwerken zijn. Zo komen we tenslotte aan (nieuwe) klanten, jobs en collega’s.

Ook aardig was de discussie over uiterlijk en je brand. Binnen sales natuurlijk ook een bekende discussie. Wat trek je aan naar die nieuwe klant? Wel of geen stropdas. Hoe wil je overkomen tijdens een presentatie?

De enige beperking was dat het allemaal wel erg web 2.0 was gericht. Dat kwam natuurlijk door de samenstelling van de tafel. Personal branding is niet iets van vandaag. Web 2.0 maakt het voor velen makkelijker om zichzelf te profileren. Maar alleen daarmee ben je nog geen brand. ‘Vroeger’ waren er ook al mensen die een personal brand hadden. Zonder internet, social communities, blogs en al die mooie web 2.0 ‘tools’.

Gelukkig was iedereen het er wel over eens dat branding veel te maken heeft met je kernwaarden, met wie je bent, wat je doet en hoe je overkomt bij anderen. Kun je daarmee je eigen personal brand maken? Tja, het komt er toch op neer wat ‘men’ ervan vindt. De buitenwereld bepaalt de waarde van je brand. Je kunt het wel enigszins beïnvloeden, hoewel slechts beperkt.

Al met al een leerzame middag met veel verschillende invalshoeken en inzichten.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: