Sales actie

by Rikkert Walbeek on 3 February, 2007

ps3.bmpDe januari maand zit erop. Het jaar is begonnen. Het is tijd voor de eerste sales actie van het jaar. Veel sales managers kijken me altijd raar aan als ik zeg dat de eerste sales actie eigenlijk zou moeten starten op 1 januari. Direct op de eerste dag van het nieuwe jaar een actie aankondigen.

Waarom? Dat is veelal de vraag die ik dan krijg. Omdat we anders de eerste maand ‘verliezen’ is dan het antwoord. Maar wat je veelal ziet is dat sales organisaties de eerste maand van het jaar gebruiken om ‘uit te puffen’ en vaak moeten de sales plannen voor het (reeds gestarte) jaar nog worden (af)gemaakt.

 

Gevolg is dat die eerste maand veelal wordt ‘verlummelt’ terwijl er wel degelijk voldoende business is te doen. Nieuwe deals maar vooral de deals die eind van het vorige jaar zijn blijven liggen.

Maar nog belangrijker is dat je na de drukke december maand waarin het jaar is afgerond moet zorgen dat het sales team niet ‘inkakt’. Ik realiseer me best dat januari niet de beste maand van het jaar zal worden. Maar om helemaal niets te doen is natuurlijk onzin. En dat gebeurt maar al te vaak. Veel sales teams starten pas halverwege de januari maand op. Onder het motto “niemand is nog aan het werk” en “we moeten eerst de Nieuwjaarsborrels af”.

Net als voetbal teams na de winterstop moeten ‘we’ weer even in het ritme komen. Dus laten we de winterstop in sales niet te lang duren! Dus direct starten met een sales actie is mijn advies. De eerste week is lummelen toegestaan. Maar daarna direct weer aan de slag.

Om dat te stimuleren is een sales actie een goede manier. Bedenk bijvoorbeeld een incentive voor het eerste kwartaal. Of voor de eerste helft van het jaar, Maar bedenk in ieder geval iets. Om niet alleen maar als stuurman aan wal te schreeuwen maak ik u graag deelgenoot in onze sales actie.

Er gingen wat geluiden op dat er eigenlijk een playstation op kantoor zou moeten staan. Dus hebben wij de PS3 actie. Bij het behalen van het actie target komt er een PS3 op kantoor. En bij het behalen van 125% van het actie target, krijgen de sales ook nog elk een PS3 voor thuis.

En wat wordt uw actie?

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: