Sales Boost (2)

by Rikkert Walbeek on 15 November, 2006

Naar aanleiding van mijn vorige post heb ik drie e-mails ontvangen van mensen die wat meer wilden weten over een eindejaarsactie.

De laatste periode van het jaar leent zich uitstekend om een verkoopactie te doen. Uitgangspunt is dat er meer omzet moet binnenkomen dan het budget of target voorschrijft.

Een typische sales incentive is natuurlijk een extra bonus geven voor alle omzet die boven target wordt gescoord. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Je kunt een team actie bedenken. Een actie waarbij je het hele sales team een prijs geeft indien er een bepaalde omzet wordt bereikt. Dat is dan natuurlijk een omzet die hoger ligt dan de gebudgetteerde omzet. Indien het team minimaal 125% scoort in de laatste maand (of kwartaal) dan is er een team prijs te verdienen. Denk eens aan een avondje uit (met partners!). Niet alleen leuk als prijs maar werkt ook nog eens positief ten aanzien van de teamsfeer.

Maar ook individuele acties zijn denkbaar. Iedereen die 125% scoort krijgt een bepaald bedrag in Euro’s als extra bonus. In plaats van extra bonus kun je ook cadeaus geven. Een Gouden horlogen voor de nummer 1, een gouden pen voor de nummer 2 en een Ipod voor de nummer 3. Uiteraard afhankelijk van beschikbare budgetten.

In alle gevallen dient het wel te gaan om omzet die ‘boven target’ ligt. Als je dat als uitgangspunt aanhoudt ‘kost’ zo’n actie namelijk ‘niets’. Want het is omzet die niet mee was/is gebudgetteerd.

Maar ook is een actie denkbaar waarbij je 1 prijs uitlooft. Diegene met de hoogste omzet (mits boven target) in de laatste maand krijgt een weekend Parijs cadeau.

Je kunt zelfs een team actie en een individuele actie met elkaar combineren. Door bijvoorbeeld een individuele te doen die alleen geldt als ook het teamtarget is gehaald. Zo combineer je teamresultaat met individuele resultaten. Je hebt dan als neveneffect dat de teamsfeer toeneemt en de sales eerder geneigd zijn elkaar te ‘helpen’.

Kortom, er zijn vele varianten denkbaar. Ik heb een aantal voorbeelden genoemd, maar uiteindelijk is alles mogelijk. Maak in ieder geval gebruik van een sales actie in deze periode. Het werkt (bijna) altijd!

support November 20, 2006 at 20:29

Test

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: