Sales in the spotlight: Dennis Wijnberg

by Rikkert Walbeek on 3 September, 2008

Dennis WijnbergNaam:  Dennis Wijnberg
Functie: Accountmanager bij JR Online
Leeftijd: 21 jaren jong

 

1.  Wat is er leuk aan je huidige job?
Mijn huidige job is eigenlijk zo leuk omdat ik een organisatie mag vertegenwoordigen die in alle opzichten goed in elkaar zit. Daarnaast krijg ik van mijn klanten erg veel waardering voor mijn werk. Aangezien je de klant geld oplevert (of eigenlijk de normale stroom continueert) zijn ze blij met je.

JR Online bestaat voornamelijk uit jonge honden met een passie voor techniek, aangevuld met frisse winden (Toegepaste Communicatie Wetenschappen) die rechtstreeks van de Universiteit Twente komen. Hierdoor krijg je een goede balans tussen techniek en mens. Niet alleen naar buiten toe maar ook binnen het team. Daarnaast hebben we een sales-manager die wel “op leeftijd” is (vanuit ons perspectief), wat zorgt voor structuur en ervaring.

JR Online biedt hostingoplossingen, storage, uitwijkmogelijkheden en glasvezelverbindingen aan het midden- en kleinbedrijf, maar tot onze klanten behoren ook Getronics, ING Bank, de diverse BOB-campagnes en de Europese Commissie.

2.  Wat was je eerste sales job?
Mijn eerste Sales job was eigenlijk op 14-jarige leeftijd bij de lokale visboer (Urker Vishandel te Nijverdal) en bestond in eerste instantie uit het bakken van kibbeling. Aangezien ik vond, en vind, dat er naast onderscheidend vermogen in kwaliteit ook onderscheidend vermogen in advies/service is, leerde ik alle gangbare soorten vis uit mijn hoofd inclusief smaak, structuur, leefgebied en een aantal mogelijke gerechten.
Daarnaast liet ik mensen diverse soorten vis proeven, een uitgelezen kans om nieuwe soorten vis te gaan verkopen natuurlijk.

3.   Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Ik heb nog geen enorme staat van dienst zoals sommige andere lezers hier. Dat kan ook niet want ik ben (pas) 21 en dus aan het prille begin van mijn carrière. Ik ben bij JR Online begonnen toen ik 18 was als stagiair, ik onderzocht de bruikbaarheid en verwachte continuïteit van besturingssystemen (Linux) voor de hostingmarkt. Daarna al snel aangenomen als ontwikkelaar voor diverse interne en externe klussen. Vanuit daar steeds meer de kant van sales op gegaan om nu uiteindelijk op één dag na alleen maar verkoop te doen.

4.   Wat is er zo mooi aan sales?
De kick, de prestaties en de luxe die het soms met zich meebrengt. Het netwerken (het is net werken) en het omgaan met mensen. Het verkopen en het evalueren na paar maanden tot een jaar. Dat soort gesprekken zijn eigenlijk bijna altijd complimenten ontvangen. Leuk voor mij, maar ook belangrijk. De klant is zich er weer even van bewust dat ze het nu eigenlijk wel heel erg goed heeft.

5.   En wat niet?
Ik zou zo snel niets kunnen bedenken. Als ik kijk naar wat anderen zeggen dan is het vaak het file-probleem. Onze vestiging staat in Enschede, je moet ons hier nog uitleggen wat een file is.

“Files? Ik snap niet wat mensen er leuk aan vinden maar ze staan er voor in de rij..” Herman Finkers.

6.   Wat onderscheidt sales van andere functies?
Je krijgt vaak veel krediet van de buitenwereld. De sales is de man die de orders binnen haalt, leuke borrels doet en het hele (buiten)land mag bezoeken. Hij krijgt ook nog eens een “dikke bak” onder zijn/haar kont en een dikke bonus.
Mijn mening is dat dit nogal eens overgewaardeerd wordt. Ik heb collega’s die dag in – dag uit voor klanten migraties uitvoeren, nieuwe mogelijkheden onderzoeken of telefonisch voor onze klanten klaar staan. Bij JR Online profiteert daarom iedereen als we het goed doen, en zo hoort het ook.

7.   Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
Voor mij persoonlijk de erkenning, maar dat verschilt per persoon natuurlijk enorm. Voor mij is het uitbouwen van mijn netwerk en binnen het bedrijf de erkenning krijgen die ik al dan niet verdien belangrijk. Op een tweede plaats komen pas de Euro’s of de auto. (Voor uw beeldvorming, ik rijd een Citroën C1)

8.   Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
De mooiste deal is de deal waarvoor nog geknokt moet worden om binnen te halen. Mijn mooiste deal tot nu toe is een aanbieder van bibliotheekpakketten. Hier had ik al regelmatig wat kort contact mee gehad en deze bestelde toen ook eens een ‘klein’ pakket bij ons. Toen uiteindelijk de keuze gemaakt moest worden voor een partner in ASP-oplossingen kwamen ze eigenlijk automatisch bij ons terecht. Dat is ook de reden dat ik altijd aangeef dat onze support en techniekafdeling eigenlijk onze beste marketing is.

9.   Wat is je droombaan?
Ik vind mijzelf nog te jong om hier een duidelijk visie op te hebben. Momenteel heb ik het bij JR Online erg naar mijn zin. Leuke collega’s, leuke opdrachten, leuke klanten en een dynamische business.

10.  Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Gevoel, absoluut. Kopen is emotie. Maar of het goed is, vind ik een andere vraag.
Natuurlijk is het goed om rationeel na te denken bij een bestelling. Het gaat immers niet over een croissantje of een blikje cola. Gevoel speelt daarbij een belangrijke factor, hoe je het ook bekijkt. Als iemand enthousiast is over onze organisatie of over mij, dan zijn ze eerder geneigd om hun bedrijfscontinuïteit in onze handen neer te leggen.

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: