Sales in the spotlight: Howard Ligeon

by Rikkert Walbeek on 10 December, 2008

Naam: Howard Ligeon
Functie: Senior Account Manager bij Ensior
Leeftijd: 41

1.  Wat is er leuk aan je huidige job?
Wat ik zo leuk vind aan mijn huidige baan Bij Ensior zijn de contacten op meerdere niveaus. Bij Business Intelligence projecten zijn verschillende disciplines in een organisatie betrokken. Daarnaast ben ik niet alleen bezig met het uitvoeren van onze commerciele doelstellingen maar ben ik ook actief betrokken bij het vaststellen van onze commerciele doelen. Een leuke veelzijdige baan.

2.  Wat was je eerste sales job?
Ik  heb  altijd wel commerciele taken gehad in mijn loopbaan. In mijn eerste baan begon ik al met verkoop stimulerende activiteiten. Maar mijn eerste echte salesbaan was bij Ingram Micro in Nieuwegein als Business Manager Microsoft.

3.   Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Ik merkte dat ik grote voldoening haalde uit de samenwerking met Sales en marketing mensen toen ik werkte als afdelingscoordinator. Tijdens bijeenkomsten met de klant probeerde ik steeds vaker onze dienstverlening verder onder de aandacht van de klant te brengen. Dat beviel zo goed dat ik besloten heb om er vol tegen te gaan.

4.   Wat is er zo mooi aan sales?
Als account manager ben ik een duizendpoot.  Ik verkoop projecten niet alleen extern maar ook intern.  Ik spreek  met sleutelfiguren die beslissen over inhuur , met contact personen die inhoudelijk betrokken zijn en vervolgens schrijf ik met alle verkregen informatie een passende offerte. De voldoening krijg ik bij het binnenhalen van een opdracht natuurlijk. 

5.   En wat niet?
In de sales liggen succes en teleurstelling wel heel dicht bij elkaar. Als je succes hebt kan je er nooit lang van genieten omdat je gewoon door moet gaan en bij het missen van een opdracht  moet je jezelf snel weer opladen.

6.   Wat onderscheidt sales van andere functies?
Je bent en blijft natuurlijk in de eerste plaats commercialist. Maar als account manager ben ik constant in beweging. de spil die niet alleen een goede relatie met klanten wil opbouwen, maar ook de problematiek van de klant goed moet begrijpen. Het leukste vind ik dat je op die manier niet alleen commercieel veel ervaring op doet, maar ook op allerlei andere gebieden.

7.   Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
Het geluid van de salesbel en geld natuurlijk hahahaha.  Mijn belangrijkste drijfsveren zijn goede sociale banden met mijn collega’s en klanten, mijn streven om steeds weer op een vernieuwende manier het vertrouwen van prospects te winnen. En stiekem om de beste te worden.

8.   Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Mooiste deel tot nu toe is een deal met energiemaatschappij die ik vanaf het begin tot aan de ondertekening van het contract heb begeleid, uiteraard met de hulp van een aantal collega’s.  De spanning en inzet  bij iedere ronde vanaf de pitch. Ik heb in elk geval geleerd om je in de sales niet te veel aan te trekken van indrukken van anderen. Sales is nu eenmaal geen hogere wiskunde. Met doorzettingsvermogen kom je een heel eind.

9.   Wat is je droombaan?
Ik heb nog nooit nagedacht over een droombaan. Ik wil zeker onderdelen van mijn huidige baan terug in mijn droombaan.  Ik denk eerlijk gezegd dat het niet gaat om een droombaan maar om een baan die me toestaat mezelf te uiten. 

10.  Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
In sales speelt  het gevoel zeker een rol.  Maar bij mij overheerst ratio; ik overweeg en vergelijk pro’s en contra’s met elkaar. Je zou kunnen zeggen dat ik mijn gevoel een beetje wegcijfer.

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: