Sales in the spotlight: Jeroen Unger

by Rikkert Walbeek on 1 October, 2008

Naam: Jeroen Unger
Functie: Solution Sales Development Tools bij Microsoft
Leeftijd: 39

1.  Wat is er leuk aan je huidige job?
Eigenlijk alles. De vele klanten, partners, concullega’s en eindgebruikers met wie je contact hebt. Omdat Software Development zo’n breed veld is maar toch wel een relatief kleine wereld kan het alle kanten opgaan. Mijn specialisatie is Application Lifecycle Management maar nadenken met klanten over innovatie op web developmentgebied ga ik zeker niet uit de weg. Intern vooral het ondernemerschap binnen Microsoft. Geen spreadsheetmanagement maar het oppakken van je eigen verantwoordelijkheid voor je functie en het blijven nadenken over hoe je werkt en wat beter kan.

2.  Wat was je eerste sales job?
Ik ben begonnen als Inside Sales. Kortom: bellen, bellen, bellen.

3.   Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Door na te denken over wat ik leuk en interessant vond in werk. Ik was manager van een callcenter en had dus een operationele intern gerichte functie. De buitenwereld was ver weg en de passie voor software/technologie had maar beperkte ruimte. En in welke functie ontmoet je nou veel mensen en kan je meer dan 24 uur per dag over software praten ?

4.   Wat is er zo mooi aan sales?
Dat heb ik hierboven al even aangegeven. Bij Sales komt dan nog het belangrijkste aspect dat je een deal sluit met een klant. De grote daarvan is niet altijd even belangrijk; de resultaten voor de klant en het commitment naar en ook van de klant wel.

5.   En wat niet?
Verliezen en “administratie”.

6.   Wat onderscheidt sales van andere functies?
Dichtbij de klant,partners en gebruikers staan. Weten dat je uiteindelijk persoonlijk het onderscheid kan maken in of je iets verkoopt of niet.
Je krijgt zoveel feedback en zit er zo dicht op. Je gaat rode lijnen, trends en ontwikkelingen zien waar je marketing en productmanagement enorm mee kan helpen.

7.   Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
De combinatie van uiteindelijk voor het grootste deel zelf bepalen wat je verdient en datgene dat je interessant vind je werk kunnen noemen.

8.   Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Dat was een soort site license met een softwarebouwer in Nederland. Afgezien dat het qua grootte uniek was voor het bedrijf waar ik toen werkte was het een tergend lang salestraject, een echte enterprise sales. Omdat ik destijds nog maar 2 maanden in de “buitendienst”was heb ik daar zo enorm veel van geleerd over wat wel en vooral ook wat niet werkte dat ik er nog steeds goede herinneringen aan heb. Voor mij waren ook specifiek de vele onderhandelingen met de inkoper legendarisch en achteraf gezien hilarisch. De hele trukendoos ging open van boos weglopen uit een onderhandeling tot het proberen een “einde van het kwartaal” korting te scoren.

9.   Wat is je droombaan?
Een baan die je zelf vorm kan geven. Wat ik vooral merk is dat het ondernemerschap daarin cruciaal is. Een manager die je de vrijheid geeft en een persoonlijkheid die die verantwoordelijkheid aan kan. Ruimte kortom.

10.  Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Als ik moet kiezen denk ik toch gevoel/intuïtie. Dat bepaalt wat je gaat doen als het echt van belang is. Daardoor durf je bijvoorbeeld ook een keer weg te lopen of eens iets totaal anders aan te pakken.

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: