Sales in the spotlight: Menno Schol

by Rikkert Walbeek on 1 August, 2008

Menno Schol

Naam: Menno Schol
Functie: Business Development/Sales bij Login Consultants
Leeftijd: 37

1. Wat is er leuk aan je huidige job?
Momenteel werk ik voor een jong bedrijf met een enorme ambitie. Rabobank Private Equity participeert in Login Consultants en dat betekent dat er een uitdagend businessplan voor de komende 5 -7 jaar is komen te liggen. (die willen hun inleg geld uiteraard vermenigvuldigen 😉 )

Het leuke aan mijn huidige job is dat mijn verkoopprestaties van strategische waarde zijn voor het bereiken van het uitdagend businessplan. Tevens wordt er van mij verwacht buiten de box te denken. Ik kan dus volledig mijn creativiteit kwijt. Dit leidt soms tot operationele pijn, maar het (jonge) managementteam dat we hebben is slim genoeg om te begrijpen wat sommige verkoopprestaties op langere termijn kunnen betekenen. Tevens is het super dat je als klein consultancy bedrijf head-to-head kan gaan met de huidige System integrators als AtosOrigin, LogicaCMG, Getronics, Ordina etc..

2. Wat was je eerste sales job?
Pre-sales consultancy voor Group1 Software in de UK. Voor het eerst klanten overtuigen!

3. Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Ik weet nog dat Jan Hoogenboom (leraar op de lagere school) mij vertelde dat ik ooit een succesvolle verkoper zou worden. Ik had er toen niet zo’n geloof in eerlijk gezegd. Ik kwam in Watford bij Group1Software in dienst als consultant toen ik 25 was en toevallig was de Sales Director ook een Nederlander en zaten we samen in een hotel. Hij vond dat ik helemaal gaan consultant was maar een verkoper. Hij gaf me de kans en een sales functie en heeft me gewassen, geknipt en geschoren (the hard way!).

4. Wat is er zo mooi aan sales?
Sales is een emotioneel vak. Emotionele ups en downs. Maar het is hartstikke leuk om mensen te overtuigen om zaken met je te doen. Vanuit het niets, iets maken. Dat maakt het mooi.

5. En wat niet?
Uhhhh, er schiet me even niets te binnen, files? Nee die doen me ook niks meer want het is een prima moment om vanuit me rijdende kantoor nog even wat zaken te regelen.

6. Wat onderscheidt sales van andere functies?
Tja, dan komen er clichés als; vrijheid en zo. Maar eerlijk gezegd vind ik dat  sales ondergeschikt is aan elke andere functie binnen een bedrijf. Als jij niet belt met een bepaalde prospect en er zaken mee gaat doen komt de rest van het bedrijf niet in actie. Administratie en facturatie? Levering diensten of producten?
Dus sales onderscheidt zich vooral doordat het een zeer verantwoordelijke job is. Het genereert omzet waarmee personeel betaald kan worden, investeringen kan worden gedaan, aandeelhouders tevreden zijn etc..
Tevens is er een andere verantwoordelijkheid: In mijn geval komt het voor dat een grote verzekeraar (doordat ik eens contact heb opgenomen) momenteel hun 36.000 medewerkers een verbeterde desktop/werkplek aanbiedt waarmee ze meer kunnen en ook een hogere productiviteit leveren.

7. Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
Naast de euro’s? Uiteraard het opbouwen van je netwerk. Dit maakt zaken doen makkelijker en het maakt je onafhankelijker van je werkgever. Je kunt redelijk eenvoudig van baan wisselen, naar keuze, indien wenselijk uiteraard.

8. Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Toch wel tijdens mijn IBM carrière: Ik werkte voor een divisie maar verkocht de producten van andere divisies erbij, allemaal gefinancierd bij IBM Global Finance. Dit was een artikel op de homepage van het intranet van IBM waard (met foto!). Zat daarna met mijn vriendin op het Golden Circle Event (top 50 sales wereldwijd) in Monaco tijdens de Grandprix! 7 dagen in de watten gelegd worden door je werkgever. Dat was erg goed!

9. Wat is je droombaan?
Een kroeg en snack tent hebben?

10. Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Gevoel! Anders spring ik ’s ochtends zo moeilijk uit bed, doen wat je leuk vindt! Dat is het belangrijkste! 

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: