Sales in the Spotlight: Niels Aarts

by Rikkert Walbeek on 3 January, 2012

Sales in the Spotlight: Niels Aarts

Naam: Niels Aarts
Functie: Intern Account Manager Simac ICT B.V. & Eigenaar van Sport-Consultancy.com
Leeftijd: 31
Niels op LinkedIN
Niels op FaceBook
Niels op Twitter
Niels op Google+
Website: Simac ICT

Favoriete sales boek:
The Ultimate Sales Machine: Turbocharge Your Business with Relentless Focus on 12 Key Strategies van Chet Holmes

1. Wat is er leuk aan je huidige job?
Het werken in een leuk team, met klanten die we al jaren succesvol bedienen. We weten precies wat we kunnen en niet kunnen, en wat we aan elkaar hebben.

2. Wat was je eerste sales job?
Mijn eerste sales job was bij een organisatiebureau wat de europese seminars van Tony Robbins organiseerde. Ik verkocht daar tickets aan de Duits- NL en Engelstalige markt.

3. Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Ik denk dat de interesse voor sales ergens in mijn genen zat, niet zozeer van huis uit mee gekregen maar het is een gevoel wat ik had, het helpen van mensen en bedrijven door een oplossing te vinden voor hun probleem met je product of dienst, dat sprak me altijd al aan. Mijn eerste baan is op mijn pad gekomen bij het bedrijf waar ik stage liep, maar in mijn studietijd had ik al bijbaantjes in de telesales bij een financieel dienstverlener.

4. Wat is er zo mooi aan sales?
Je staat aan de voorkant van je bedrijf en hebt direct invloed op het bedrijfsresultaat. Daarnaast help je mensen met het oplossen van hun problemen met jou producten en diensten.

5. En wat niet?
Het mislopen van deals, als je een deal mist omdat een ander beter is heb ik daar niet zo’n problemen mee maar soms worden zaken verkeerd voorgespiegeld door concurrenten waardoor de klant achteraf van een koude kermis thuis komt. Tegelijkertijd kan het natuurlijk ook voorkomen dat klanten ineens voor een koerswijziging kiezen die jij niet aan kon zien komen, dat is ook een teleurstelling dat natuurlijk.

6. Wat onderscheidt sales van andere functies?
Bij een sales staat de klant altijd centraal, op andere afdelingen is dit ook wel eens zo maar lang niet altijd. Daarnaast heb je zoals ik aangaf ook nog eens direct invloed op het bedrijfsresultaat en door je directe contact met leveranciers/klanten/concurrenten/partners ook nog eens een soort van kristallen bol waarin je kunt zien waar het naar toe gaat qua marktontwikkelingen. Je zit als het ware in de drivers-seat.

7. Wat is jouw belangrijkste zakelijke drijfveer?
Zorgen voor continuïteit en groei in de organisatie door het scoren van deals, en een goede relatie bouwen en onderhouden met onze klanten en prospects.

8. Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Natuurlijk komen er dan veel deals naar voren, maar eigenlijk vind ik dat je ieder succes moet vieren (hoe klein dan ook, al is het maar even..) grote deals zijn prachtig maar soms is het scoren van een cruciaal kavel bij een klant ook van (strategisch) belang. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een mooi “label” wat je binnen haalt als nieuwe klant wat een mooie referent voor je is in de markt.

9. Wat is je droombaan?
Mijn ontwikkeling gaat nu richting de marketing, een droombaan heb ik daarin nog niet direct maar deze zal eerder op strategisch niveau zijn dan op operationeel niveau. Ik vind het mooi om de grote lijnen uit te zetten en de koers van de organisatie te bepalen.

10. Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Ik denk dat dit per sales anders is. Sommige verkopers werken op ratio, anderen op gevoel, en weer anderen gebruiken een mix. Ik werk voornamelijk op relatie en vertrouwen en daarbij is gevoel heel belangrijk uiteraard. Als het gevoel en de relatie goed zit kan je hele mooie dingen bereiken. Het hangt van je product, bedrijf en markt af welk type het meest succesvol is maar afhankelijk van de setting valt voor beide wat te zeggen.

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: