Sales Intuïtie

by Rikkert Walbeek on 6 April, 2007

sales-intuitie.bmpIntuïtie in sales is iets dat me al een hele tijd bezig houdt. Kennen we niet allemaal de situaties waarin je ‘onderbuikgevoel’ richting geeft aan processen? Na een eerste gesprek met een potentiële klant weet je vaak al of het wat gaat worden of niet. Met de ene contactpersoon klikt het direct en met de andere helemaal niet. Maar hoe komt dat? En kun je vertrouwen op je onderbuik?

Allemaal zaken die te maken hebben met intuïtie. Nu zijn er talloze workshops en trainingen over sales. Ik heb er al veel gedaan. De meeste gaan in op vaardigheden. Sommige op persoonlijke ontwikkeling. Maar intuïtie is een onderwerp dat nooit wordt behandeld.

Ook zijn er talloze workshops over intuïtie. Veelal zijn dat nogal zweverige workshops. Meestal gaat het over spiritualiteit en aanverwante zaken. Diegene die ik heb gevolgd waren leerzaam maar niet toepasbaar in de praktijk.

Vanuit die optiek hebben wij een workshop ontwikkeld die sales en intuïtie met elkaar combineert. Juiste om intuïtie toepasbaar te maken. Natuurlijk is intuïtie iets dat je niet in 1 dag kunt ‘leren’. Maar voor veel mensen is het wel een hele mooie eerste aanzet om hier kennis van te nemen. Vervolgens zul je er zelf mee aan de slag moeten.

Onze workshop Sales Intuïtie is absoluut uniek in Nederland. Juist daarom ben ik zo trots dat wij dat nu aan kunnen bieden. Het is een aanvulling op de vele bestaande trainingen en workshops. Het voegt iets toe aan het arsenaal van kennis en ervaring dat je als verkoper nodig hebt. Het geeft een nieuwe dimensie aan het salesvak.

Ik heb al jaren dat ik gaande de salescycle ‘voel’ of het iets gaat worden of niet. Ik durfde daar nooit echt op te vertrouwen. Dus ging ik door met een salescycle terwijl mijn gevoel me aangaf dat het niets zou gaan worden. Achteraf bleek mijn gevoel bijna altijd gelijk te hebben.

Mij heeft het in ieder geval erg geholpen om meer op mijn gevoel te vertrouwen. Maar ook om signalen vanuit mijn onderbuik beter te leren herkennen en begrijpen. Tegelijkertijd realiseer ik me elke keer weer dat het wel een proces is dat jaren kost. Elek keer als ik denk dat ik het allemaal bij het juiste eind heb kom ik er weer achter dat er veel meer achter schuil gaat.

Al met al ben ik echt super enthousiast en trots dat mijn bedrijf deze workshop heeft ontwikkeld en in de markt zet.

 

Chantal. April 7, 2007 at 19:55

Gaaf hoor.

Groetjes Chantal.

Rikkert Walbeek April 9, 2007 at 19:05

Dank Chantal, ben er zelf ook zo verschrikkelijk trots op.
Groet, Rikkert

Elisa March 14, 2008 at 16:33

Ik denk dat je onderbuik gevoel wel klopt en dat hier zeker iets in zit, maar ik denk dat je onderbuikgevoel afhankelijk is van de emotie waarin je verkeerd. Dus als het verkopen op een dag goed gaat (je lekker in je vel zit hier door) je met een beter gevoel tegenover een volgende klant staat, je beter communiceerd, positiever, zekerder en geinteresseerder in de klant overkomt en makkelijker iets verkoopt.

Ik heb ruim drie jaar ervaring in face to face verkoop en dit is wat ik heb ervaren. Als jij tegenover iemand staat met het gevoel dat het niets wordt heeft die klant dit door (in zijn onderbuik) en wordt het ook niets! Je gedraagt je als het waren naar je onderbuikgevoel.
Dus dat is denk ik de rede dat de klant niets bij je afneemt.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: