Sales is King

by Rikkert Walbeek on 9 February, 2009

Zo schrijft Management Team afgelopen week: “De marketeer kan naar zolder”, met als ondertitel  ‘Sales is king’. Een artikel dat natuurlijk direct mijn aandacht trok.

De kredietcrisis zorgt dat de focus vooral gericht is op de korte termijn. Het gaat om 3 dingen: omzet, omzet en omzet. De targets moeten gehaald worden. Dus de salesmanager stijgt in de pikorde ten opzichte van de marketing manager.

Marketeers zouden vooral problemen hebben met het inzichtelijk maken van de resultaten van hetgeen ze doen. Met andere woorden, wat levert het nu eigenlijk op?

Marketeers maken vooral geld op door het inzetten van ‘oude’ technieken en inzichten. Het betreft vooral de klassieke marketing die ‘niet deugt’.

Aldus het artikel in Management team.

Kortom, bedrijven hebben (even) geen of minder behoefte aan traditionele marketing verhalen. Er is momenteel eigenlijk alleen maar behoefte aan ‘handel’. Dat lijkt me wat kort door de bocht. Ook marketing wordt wel erg eenzijdig neergezet. Ik meen dat, met name, de internetmarketeers vandaag de dag hoge ogen kunnen gooien.

De traditionele marketing heeft wat mij betreft ook z’n langste tijd wel gehad. Maar dat geldt niet voor internetmarketing. Dat moet z’n hoogtij dagen nog gaan krijgen.

Maar is het niet gevaarlijk om tijdens de huidige recessie alleen maar blind te focussen op sales? Nee, helemaal niet. Je moet je alleen afvragen of we niet altijd blind moeten focussen op sales. Ik heb mezelf dat al afgevraagd en het antwoord is ‘ja’! Als je dat namelijk altijd doet dan komt er nooit een recessie. Of is dat ook weer te kort door de bocht?

Kees Vogelesang February 10, 2009 at 14:24

Rikkert,

Ik kan het mis hebben hoor, maar ik geloof dat de huidige kredietcrisis voornamelijk te danken is aan het alleen focussen op sales en bonussen 😉

Het probleem is overigens niet zozeer dat marketing niet kan aantonen welke resultaten ze behalen, maar meer dat er te weinig wordt samengewerkt met sales en afspraken worden gemaakt over follow-up en succes.
Sales kan momenteel erg goed een grotere ‘pipeline’ gebruiken en dus is het een uitgelzen moment voor marketing en sales om samen goede programma’s op te zetten.

Rikkert Walbeek February 10, 2009 at 14:46

Kees, daar waar de focus op bonussen ligt heb je een punt. 😉

En ik ben het helemaal eens dat juist nu sales en marketing (meer) moeten samenwerken. Maar dan bij voorkeur niet (alleen) de traditionele marketing maar ook internet marketing.
Het artikel in MT stuurde met name de traditionele marketeers naar zolder.

Jammer want met name met internet marketing is voor heel veel conventionele bedrijven nog veel te winnen.
Hoewel ik daarmee wel heel erg in mijn eigen Sales 2.0 straatje praat….

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: